TARG INOVARE 2013
Home / Evenimente / Targ Inovare 2013

Târgul Regional de Inovare "InnoMatch", 3 - 4 aprilie 2013, Expo Arad International

Prezentarile din cadrul conferintei si panelurilor tematice precum si poze din cadrul evenimentului pot fi consultate aici

Targul Regional de Inovare "InnoMatch" - The Story

***

Prima editie a Târgului Regional de Inovare InnoMatch, un real succes pentru Regiunea Vest

Peste 650 de persoane au luat parte la prima ediție a Târgului Regional de Inovare InnoMatch ce a avut loc în 3 - 4 aprilie 2013 la Expo Arad Internațional. Târgul, organizat de ADR Vest în parteneriat cu Asociaţia Tehimpuls - Centrul Regional de Inovare şi Transfer Tehnologic, Agenţia de Inovare Szeged, Institutul Fraunhofer IPA (Institutul pentru Producție în Inginerie și Automatizare IPA din Stuttgart) și cele două clustere ale Regiunii Vest - clusterul regional Automotivest și clusterul regional Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiilor, a avut 47 de standuri unde au fost prezentate 97 de produse inovative și a cuprins și demonstrații de bune practici destinate vizitatorilor și participanților.

Cei care au vizitat târgul au putut vedea de la imprimante 3D și produse realizate cu imprimante 3D, la table inteligente, sisteme de irigare pe bază de energie solară, modele de sere care se autosusțin, ouă lichide pasteurizate, propuneri de scădere a costurilor de încâlzire pentru locuințe pe baza utilizării energiei solare, precum și soluții soft de îmbunătățire a calității vieții.

Târgul Regional de Inovare InnoMatch a premiat cele mai bune produse și soluții inovative. Astfel, premiul cel mare - premiul regional de inovare - a fost acordat Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului Timișoara cu un preparat gemoterapic pentru tratamentul diabetului non-insulino-dependent pe bază de Momordica charantia (plantă tropicală). Premiul doi a revenit Universității Politehnica din Timișoara pentru un procedeu și o instalație de ardere combinată - cu carbune - a deșeurilor de biomasă sau urbane iar premiul trei a fost acordat organizației CavityEye din Ungaria pentru controlul calității produselor realizate prin injecția de mase plastice  cu măsurarea presiunii în cavitate. De asemenea au fost acordate nouă mențiuni după cum urmează:

  • Universității "Aurel Vlaicu" din Arad pentru procedeul de albire a pulpei de celuloză obținută din fibre naturare celulozice sau materiale celulozice prin oxidare catalitică cu polioxometalați,
  • organizației Advanced Clean Production Information Technology pentru ActiFab - Sistem online de planificare și optimizare rapidă a producției,
  • Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare în Sudură și Încercări de Materiale Timișoara (ISIM) pentru un procedeu și aparat de sudare hibridă prin presiune și cu ultrasunete,
  • organizației Inteliform pentru matrițe pentru microinjectare și matrițe pentru repere cu pereți subțiri activate prin ultrasunete,
  • Clusterului Român pentru Energii Sustenabile (ROSENC) pentru sistemul de irigare solar,
  • Asociației Corneliu Group de Cercetare - Inovare pentru dispozitivul dinamic de transfer al aerului,
  • Universității de Vest din Timișoara pentru extracte din plante - cultură de celule şi ţesuturi in vitro pentru tratarea afecţiunilor de natură imunilogică sau patologică,
  • Universității Politehnica din Timișoara pentru realizarea unei surse interactive de luminare naturală și
  • organizației Prosys Rendszerház din Ungaria pentru un serviciu dinamic de analiză a datelor.

Premiile au constat în sume de bani și scheme de consultanţă, precum și în sesiuni de training gratuite având ca temă proprietatea intelectuală. Astfel, premiile au fost următoarele:

  • ocupantul locului unu a fost recompensat cu un trofeu realizat de Institutul Fraunhofer IPA folosind procesul de imprimare 3D, suma de 5.000 lei și o schemă de consultanță din partea Institutului Fraunhofer IPA
  • premiul doi a constat într-o schema de consultanță oferită de Institutul Fraunhofer IPA
  • premiul trei a constat într-o schema de consultanță oferită de partenerii din Ungaria.

Atât ocupanții primelor trei locuri, cât și cei care au primit mențiuni au fost recompensați cu participarea în cadrul unei sesiuni de training despre proprietatea intelectuală.

În cadrul spațiului expozițional al Târgului Regional de Inovare InnoMatch au fost prezentate o serie de demonstrații de bună practică realizate de organizații precum Microsoft România, Alcatel-Lucent România, ELI-HU Nonprofit Ltd - Extreme Light Infrastructure din Ungaria, Livestock din România, Stratasys GmbH - partener al NUTechnologies - din Germania, Digital Geek din România, de Rețeaua Regiunilor Europene pentru Aplicarea Tehnologiei Comunicaţiilor (ERNACT) din Irlanda și de organizația Innovation Nowrway - reprezentanța din România.

Invitații care au vorbit în cadrul conferinței și au reprezentat organizații importante din Uniunea Europeană au lăudat inițiativa Regiunii Vest de a organiza un târg de inovare și au fost impresionați de numărul mare de organizații din regiune care acordă o atenție sporită activităților de inovare, precum și de rezultatele muncii acestora.

La conferința organizată în cadrul târgului au participat peste 300 de persoane - atât la sesiunea plenară, cât și în cadrul panelurilor tematice. Atât temele abordate (dezvoltarea regională, specializarea inteligentă, tehnologia informației și comunicațiilor, domeniul automotive, finanțarea inovării și proprietatea intelectuală, clusterele - asocierile de organizații, energiile regenerabile și eficiența energetică), cât și vorbitorii din cadrul conferinței au avut un impact important asupra participanților. Dintre vorbitori îi amintim pe domnul Sorin MAXIM - Director general al Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Vest, domnul Mikel LANDABASO - Șeful Unității - Coordonare tematică și inovare din cadrul Directoratului Regio, Comisia Europeană, domnul Gheorghe FALCĂ - Primarul Municipiului Arad, domnul Péter MARóTI - Directorul Agenției pentru Inovare a Marii Câmpii de Sud-Est a Ungariei, domnul Dr. Günter HÖRCHER - Responsabil pentru Strategii și Relații Europene, Fraunhofer IPA, domnul Adrian ŢOLEA - Vice-Președinte al Consiliului Județean Arad, domnul Ioan RUS - Vice-Preşedinte al Consiliului Judeţean Hunedoara și domnul Marian VASILE - Vice-Preşedinte al Consiliului Judeţean Timiş.

***

S-a deschis sesiunea de inregistrari pentru participarea la Targul Regional de Inovare "InnoMatch",   3-4 aprilie 2013, Expo Arad International

Pentru inregistrare va rugam completati formularul pana la data de 29 martie 2013.

Agenda conferintei este disponibila aici

Vorbitori cheie aici

Spatiu expozitional aici

Brosura electronica este disponibila aici

Menţionăm că participarea la târg si la conferinta este gratuită.

Agenţia pentru Dezvoltare Regională Vest implementează politica de dezvoltare regională din România, aflată acum la aproape 15 ani de la crearea celor opt regiuni de dezvoltare. În această perioadă, ADR Vest a gestionat programele Phare Coeziune Economică şi Socială, programe cu finanţare naţională, în prezent fiind Organism Intermediar pentru Programul Operaţional Regional 2007 - 2013.

Portofoliul de competenţe al ADR Vest include elaborarea politicii regionale, atragerea de investiţii străine directe, dezvoltarea de proiecte, managementul clusterelor în sectoarele automotive şi tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor, internaţionalizare şi, nu în ultimul rând, inovare.  În acest sens, ADR Vest a elaborat în perioada 2002 - 2004, cu finanţare din fondurile Uniunii Europene, prima Strategie Regională de Inovare din România, asigurând de atunci monitorizarea continuă, actualizarea periodică şi implementarea de proiecte pilot.

Primul proiect pilot al Strategiei Regionale de Inovare a fost Asociaţia Tehimpuls - Centru Regional de Inovare şi transfer Tehnologic, constituită în anul 2006 cu misiunea de a creşte competitivitatea economică regională prin facilitarea cooperării între mediul de afaceri, universităţi şi centre de cercetare.

În acest context, avem plăcerea să vă anunţăm organizarea primei ediţii a Târgului Regional de Inovare "InnoMatch" care va avea loc în perioada 3-4 aprilie 2013. Acest eveniment este organizat de către Agenţia pentru Dezvoltare Regională Vest şi Asociaţia Tehimpuls în parteneriat cu Institutul Fraunhofer pentru Tehnologia de Producţie şi de Automatizare şi este sprijinit de Clusterul Automotivest şi Clusterul Regional Tehnologia Informaţiei şi a Comunicaţiilor, Regiunea Vest.

Târgul Regional de Inovare "InnoMatch" va beneficia de prezenţa Băncii Mondiale, Comisiei Europene şi Platformei pentru Specializare Inteligentă, şi va oferi o platformă de întâlnire şi schimb de informaţii pentru reprezentanţi ai administraţiei publice centrale şi locale, mediul de afaceri, mediul universitar, organizaţii de cercetare şi alţi actori cheie din domeniul inovării. În plus, evenimentul va include standuri expoziţionale, paneluri tematice, sesiuni de matchmaking, prezentări, demonstraţii de bune practici şi o ceremonie pentru premierea celor mai inovatoare soluţii prezentate în cadrul expoziţiei.

Parteneri Strategici

Asociaţia Tehimpuls - Centru Regional de Inovare şi Transfer Tehnologic

Agentia pentru Dezvoltare Regionala Vest

Fraunhofer Institute for Manufacturing Engineering and Automation IPA

The Innovation Agency of the South Great Plain of Hungary

Camera de Comert, Industrie si Agricultura Arad

Ministerul Educatiei Nationale

Steinbeis Innovation Center

Steinbeis Danube Center

Banca Mondiala

Smart Specialization Platform