LOCATIE STRATEGICA
Home / 5 motive pentru a investi / Locatie strategica

1.     Locaţie strategică

Regiunea Vest s-a dezvoltat ca un major punct logistic pentru companiile care realizează asamblare şi pentru importatorii de produse pentru pieţele internaţionale. În acest sens, Regiunea Vest poate fi foarte atractivă pentru activităţile logistice legate de transport maritim de bunuri în Europa Centrală şi de Est din Asia de Est.

Fiind situată la aproximativ aceeaşi distanţă de Viena şi Bucureşti, Timişoara este „capitala" Regiunii Vest devenind în ultimii ani un adevărat centru euro-regional. Acest statut a fost, de asemenea, atins şi datorită existenţei aeroportului internaţional, care este cel mai important aeroport regional în cadrul triunghiului Budapesta-Bucureşti-Belgrad, cu mai mult de 20 de destinaţii internaţionale.

Includerea Regiunii Vest, în cele două reţele majore de transport - reţeaua TEN-T (Trans-European Network pentru transport), precum şi coridoarele pan-europene - sporeşte avantajele localizării regiunii. Două coridoare pan-europene sunt prezente în regiune: Coridorul IV si Coridorul VII, cel din urmă reprezentat de Dunăre, cea care face legătura între Europa Centrală şi de Sud-Est.

Infrastructura rutieră în Regiunea Vest este în mod constant modernizată şi adaptată la standardele europene. Acest fapt este foarte important nu numai pentru acei investitori interesaţi de exploatarea resurselor din regiune, dar şi pentru cei care doresc să utilizeze Regiunea Vest ca un centru logistic major. Regiunea Vest este traversată de cinci drumuri europene, trei dintre ele fiind drumuri principale şi alte două, drumuri secundare.

În Regiunea Vest există patru aeroporturi, unul în fiecare judeţ, iar două dintre ele sunt internaţionale şi incluse în reţeaua TEN-T: Aeroportul „Traian Vuia" din Timişoara şi Aeroportul „Aurel Vlaicu" din Arad. Aeroportul Internaţional din Timişoara reprezintă o poartă de acces de importanţă euro-regională, fiind cea mai importantă în triunghiul Budapesta-Belgrad-Bucuresti. Aeroportul Aurel Vlaicu din Arad are un terminal de mărfuri, care acoperă aproape tot traficul internaţional de marfă din regiune şi, de asemenea, permite câtorva companii pentru transport pasageri de tip „low-cost" să funcţioneze în spaţiile sale.

Sistemul feroviar în Regiunea Vest este dens, al doilea în România. Regiunea este străbătută de trei căi ferate internaţionale, două dintre ele făcând legătura cu Serbia şi una cu Ungaria.