ŞTIRI
Home / Ştiri

Unda verde la panourile solare!

27.10.2008


Romanii vor putea cumpara si monta sisteme energetice ecologice, subventionate in proportie de 90 la suta de stat, prin programul Casa Verde, demarat astazi. Programul este destinat tuturor celor care stau la casa, dar si asociatiilor de proprietari sau companiilor.

Programul este structurat pe un sistem asemanator programului Rabla, costurile fiind suportate tot de Administratia Fondului pentru Mediu. Concret, incepand din 5 ianuarie, fiecare doritor poate merge la una din firmele agreate de Fondul de mediu sa se inscrie in program si sa-si aleaga varianta cea mai potrivita pentru locuinta lui. "Pot exista pompe geotermale, panouri solare, panouri fotovoltaice sau chiar si minieoliene.Cu ajutorul acestora vor fi reduse semnificativ costurile pentru energia electrica sau incalzire", a declarat, joi, ministrul Mediul, Attila Korodi, la lansarea programului.

Conform datelor ministerului, factura de apa calda ar putea fi redusa cu circa 60 la suta, iar cea de incalzire cu aproximativ 30 la suta. Ulterior, impreuna cu firma cu care s-a decis sa lucreze, beneficiarul realizeaza un proiect, iar compania ii emite o nota de acceptare. in baza acestei note de acceptare, AFM suporta 90 la suta din cheltuiele pentru locuintele private, 60 la suta daca beneficiarul este o institutie de stat si jumatate daca solicitantul este o firma. "Banii nu sunt virati cetateanului, ci intra direct din conturile AFM in cele ale firmei", a mai spus Korodi. Potrivit acestuia, programul va incepe in data de 5 ianuarie 2009 si se va derula pana la 5 decembrie 2009.

Korodi a precizat ca programul este gandit sa fie unul multianual.
Pentru 2009, AFM are la dispozitie pentru acest proiect suma de 520 de milioane de lei din care 400 de milioane (circa 110 milioane de euro) sunt destinati finantarii proiectelor depuse de persoane fizice si asociatii de proprietari. AFM finateaza 90 la suta din costuri, dar nu mai mult de 25.000 de lei pentru persoanele fizice si 250.000 de lei pentru o firma, a declarat presedintele AFM, Mihai Toti, prezent si el la conferinta de presa. Toti a precizat ca fondurile destinate co-finantarii in cadrul acestui program provin din taxa de poluare auto colectata la AFM.

Conferinta de presa de lansare a proiectului a avut loc pe acoperisul Facultatii de Energetica din Universitatea Politehnica Bucuresti, in decorul celui mai mare sistem de panouri fotovoltaice din Europa de Est, conform declaratiei decanului institutiei. Korodi a precizat ca pana la inceputul lunii decembrie Ministerul Mediului va elabora un ghid al solicitantului de unde cei care doresc sa intre in program vor afla exact actele necesare, dar si o lista cu firmele autorizate de AFM sa participe la program. Cetateanul va putea aplica concret pentru a-si realiza o astfel de instalatie suportand doar 10 la suta din costurile de achizitie si montaj incepand din 5 ianuarie, a conchis Korodi.

< inapoi