FORţA DE MUNCă
Home / Info / Derularea afacerii / Forţa de muncă

Forţă de muncă calificată la costuri competitive

1. Comparativ cu celelalte regiuni din România o rată a şomajului scăzută

  • Rată a şomajului scăzută la nivelul Regiunii Vest

Rata şomajului în Regiunea Vest a fost în general scăzută, sub media naţională, în ciuda disparităţilor existente la nivel inter-judeţean. Cea mai mare rată a şomajului se înregistra în rândul populaţiei tinere, cu vârsta între 25-34 ani. Rata şomajului pentru această categorie a fost de 5% apropiată de cea a populaţiei cu vârsta între 15-24 ani (4,8%).

Sursa: INS, (2011), Forţa de muncă în România, ocupare şi şomaj în anul 2010

 

Rata şomajului şi gradul de indemnizare a şomerilor în Regiunea Vest, 2009

 

2. Câştig salarial ridicat datorat ratei mici a şomajului - este relativa problema

Nivelul ridicat al ocupării forţei de muncă în Regiunea Vest au determinat un nivel salarial care o situează pe locul patru în topul regiunilor. Cel mai mare castig mediu salarial brut din regiune se află în judeţul timiş cu toate că valoarea se află sub nivelul din România.

Cu toate că această tendinţă salarială nu este evidentă la nivelul general al Regiunii Vest, există o presiune salarială în sectoarele majore ale economiei regionale: automotive, ICT, construcţii.

Evoluţia recentă a câştigului salarial mediu net în judeţele componente ale regiunii vest indică o păstrare a nivelului din anul 2010 sau chiar mai mică, fenomenul crizei economice reglând astfel tendinţele de creştere anterioare anului 2010.