ARTICOLE DE PRESă
Home / Articole de Presă

Peste 1.000 de IMM-uri au depus cereri pentru ajutorul de minimis

Data: 17.01.2014
Sursa: Mediafax

Până la ora 17:49, pe site-ul www.aippimm.ro s-au înscris 1.029 de firme. Înscrierile se fac non-stop până în data de 24 ianuarie, ora 20:00.

Ajutorul de minimis pentru IMM-uri, în cuantum de maxim 100.000 de euro, acoperă 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile aprobate pentru finanţare, iar perioada de acordare este de doi ani fiscali.

Fondurile vor fi alocate de la bugetul Departamentului pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Mediul de Afaceri şi Turism. Astfel, IMM-urile trebuie să menţină locurile de muncă existente la data înregistrării cererii de finanţare şi să creeze până la finalizarea investiţiei, dar şi să menţină ulterior pentru o perioadă de trei ani locurile de muncă pentru persoane care nu au avut contract individual de muncă în ultimele trei luni.

Autorităţile estimează că vor beneficia de aceste ajutoare 1.111 de IMM-uri. Ajutoarele se vor acorda pe baza unor punctaje şi nu pe principiul primul venit-primul servit.

Punctajul acordat IMM-urilor la înscriere este următorul: pentru producţie - 35 de puncte, la învăţământ, ştiinţă, cercetare - 30 puncte, iar pentru servicii, sănătate, asistenţă socială, cultură şi artă - 20 puncte. Microîntreprinderile primesc 15 puncte, întreprinderile mici - 10 puncte, iar cele mijlocii - 5 puncte. Al treilea indicator, de departajare, vizează numărul de persoane angajate. Astfel, pentru un angajat firma primeşte 15 puncte, pentru două locuri de muncă nou create - 20 de puncte, 3 locuri de muncă - 25 puncte, 4 locuri - 30 puncte şi cinci locuri - 35 de puncte.

Cel mai mare punctaj este de 100 de puncte, iar punctajul minim pentru aprobarea proiectului este de 60 de puncte.

După înscriere, timp de 60 de zile, vor fi verificate dosarele pentru a nu exista neconcordanţe, după ce un soft va stabili care firme au punctajele mai mari pe baza criteriilor menţionate.

Ministerul Finanţelor a decis ca sesiunea de înregistrare online pentru schema de minimis derulată în august anul trecut şi reclamată de mai mulţi înreprinzători să fie anulată şi reluată pentru a fi eliminată astfel orice suspiciune cu privire la corectitudinea procesului. La acea dată, mai mulţi întreprinzători care au încercat să acceseze pagina de internet a Ministerului Finanţelor au reclamat că secţiunea dedicată schemei de minimis s-a blocat după deschidere, iar la scurt timp procesul de selecţie a fost declarat închis, aceştia nemaiputând aplica pentru ajutorul financiar.

Ulterior, ministerul a transmis un comunicat în care arăta că pagina de internet dedicată schemei de minimis pentru IMM-uri a fost accesată de 20.225 de persoane, iar restul celor interesaţi nu au mai putut intra pe site deoarece limita tehnică a echipamentelor IT "era deja atinsă".

Bugetul pentru ajutoarele de minimis acordate IMM-urilor care fac investiţii este de 500 milioane lei (125 milioane euro), plata ajutorului efectuându-se până la finele anului 2015.

< inapoi