ARTICOLE DE PRESă
Home / Articole de Presă

Judetul Timis - epicentrul national al investitiilor solare

Data: 21.09.2012

Timişul este favorizat de soartă în ceea ce priveşte investiţiile în utilizarea energiei solare. Potrivit Transelectrica, cea mai mare concentrare de proiecte din acest domeniu urmează să se dezvolte în vestul ţării, în special în Timiş. O dovadă elocventă în acest sens este parcul solar din Buziaş, inaugurat recent, prin care 1,2 megawaţi pe an pot fi livraţi în reţea.

O serie de alte proiecte, de la capacităţi de un megawat la 32 de megavaţi, se află în diverse stadii de implementare. Potenţialul solar este important în alegerea locului investiţiei, însă, după cum opinează Ionuţ Voişan, managerul unei companii implicate în dezvolarea unuia dintre cele mai mari proiecte de acest tip din ţară, la Giulvăz, principalul motiv pentru care mari investitori străini au ales Timişul este, pe de o parte, faptul că găsesc aici un mediu favorabil investiţiilor în general, dar la fel de importantă este poziţionarea geografică, la extremitatea vestică a ţării, precum şi existenţa a numeroase legături aviatice între Timişoara şi mari oraşe europene.


Dacă, aşa cum vedem din exemplul investiţiei de la Buziaş, unele investiţii în producţia de electricitate cu ajutorul energiei solare au fost deja puse în funcţiune, o serie de alte proiecte sunt aproape de finalizare.


Este şi cazul investiţiei de la Giulvăz, unde capacitatea parcului fotovoltaic ce va fi pus în funcţiune până la sfârşitul acestui an este de 7,36 de megawaţi. Mai trebuie spus faptul că beneficiile financiare oferite investitorilor sunt substanţiale, fiind vorba inclusiv despre subvenţii acordate sub formă de certificate verzi.


Producătorii respectivi nu sunt şi furnizori către consumatorii finali, ei vânzând energia către companiile de pe piaţa energetică. De asemenea, Timişul este cel puţin la fel de atractiv pentru dezvoltatorii de proiecte pe biomasă, biogaz şi biocombustibili, datorită nivelului agriculturii practicate în Banat, iar faptul că se află pe un aşa-numit culoar de vânt face din cel mai vestic judeţ al ţării o zonă foarte atractivă şi pentru exploatarea energiei eoliene.

< inapoi