ARTICOLE DE PRESă
Home / Articole de Presă

Industria automotive din Timis acopera deficitul din comertul exterior al Romaniei

Data: 18.06.2012

Economia judeţului Timiş realizează, după Bucureşti, cele mai mari exporturi din România. Diferenţa faţă de capitală este că zona de vest are o economie aparent mai sănătoasă, aici balanţa comerţului exterior fiind una pozitivă şi nu puternic negativă, aşa cum este cazul Bucureştiului.

Având în vedere deficitul extrem înregistrat de balanţa comercială a Bucureştiului, putem spune că o mare parte din acesta este acoperit de doar câteva judeţe, acolo unde este concentrată de fapt mare parte din industria românească. Interesant este că cei mai mulţi bani care intră în România din afară sunt legaţi de industria automobilelor şi automitive, a pieselor auto componente. Deficitul comercial al României este de 458 milioane de euro, arată ultimele date oficiale ale Institutului Naţional de Statistică. Dacă ne gândim că Bucureştiul are un deficit comercial de 639 de milioane de euro, iar alte câteva judeţe contribuie cu alte câteva zeci de milioane, putem spune că povara comercială a României cade de fapt pe câteva judeţe care produc şi trimit afară bunuri cu valori mai mari decât importurile realizate.

Iar Timişul este printre judeţele fruntaşe pe ramură la adus bani în România! După Bucureşti, Timişul este cel mai important exportator din România. Acesta este urmat de Argeş, un judeţ destul de „umflat" doar de vânzările de Dacii la extern. Trebuie să recunoaştem că şi în Timiş industria automotive, a pieselor auto, acoperă cea mai mare parte a economiei locale şi, implicit, a succesului comercial regional. Totuşi, aici numărul domeniilor industriale care exportă este cu mult mai mare decât în alte judeţe.

Chiar dacă se spune că Bucureştiul se mândreşte cu ce nu au alte judeţe, „producţia" de servicii, Timişul stă destul de bine şi la acest capitol. Sunt cunoscute producţiile de software realizate aici de câteva dintre cele mai importante nume din domeniul IT & C.

Timişul e pe locul trei pe România şi la capitolul importuri. Chiar şi aşa, balanţa comercială a Timişului are un plus de 63 milioane de euro, ceea ce arată cât de puternică este industria locală şi cât de mult din producţie merge la extern. O balanţă comercială mai bună nu are decât Argeşul, cu a sa celebra uzină Dacia. Să sperăm că clienţii din întreaga lume nu îşi vor pierde interesul pentru marca deţinută de Renault, în caz contrar căderea comercială ar fi imensă.

Pentru comparaţie, să spunem că toată industria din partea de nord şi cea centrală a Moldovei reuşesc să adune exporturi de doar 150 de milioane, nici jumătate din cele ale Timişului

 

< inapoi