ARTICOLE DE PRESă
Home / Articole de Presă

Skoda, la Caransebes

Data: 27.02.2012
Sursa: Argument

La sfârşitul săptămânii trecute, primarul municipiului Caransebeş, Marcel Vela, s-a întâlnit la Bucureşti cu Cătălin Tischer, directorul Companiei AWS, care produce cabluri şi instalaţii electrice pentru industria auto, Divizia concernului japonez Sumitomo.

Întâlnirea a avut loc la sediul Agenţiei Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) şi s-a axat pe posibilitatea extinderii cu o încă o hală a fabricii care funcţionează de mai mult de 12 ani la Caransebeş. Potrivit spuselor primarului Vela, gigantul auto japonez intenţionează, din acest an, să înfiinţeze alte 1.200 de locuri de muncă la Caransebeş pentru fabricarea sistemelor de cabluri şi instalaţii electrice la modelele de autoturisme Skoda, pe lângă cele 2.400 existente în cele două hale, unde se fabrică subansamble pentru mărcile grupului Volkswagen.

Deşi construcţia noii hale este terminată, iar reţelele de utilităţi finalizate, la Ministerul Economiei a trenat, din toamna anului 2011, avizarea cotei suplimentare de gaz metan necesar pentru încălzirea noii locaţii aflate la graniţa dintre Caransebeş şi Buchin. Motivul oficial al ANRE pentru toate aceste întârzieri a fost acela că Buchinul nu figurează la Romgaz ca localitate racordată la reţeaua naţională, fapt ce i-a surprins până şi pe japonezi, neobişnuiţi cu astfel de proceduri birocratice. Din acest motiv, la un moment-dat, niponii chiar au intenţionat să-şi ia jucăriile şi să mute noua investiţie în oraşul bulgăresc Mezdra, acolo unde mai deţin o fabrică de profil.

În cele din urmă, ANRE a înţeles situaţia, iar în aceste zile urmează avizarea racordării la reţeaua de gaze naturale. „Întârzierile nu cred că au cauze politice. Cred că birocraţia şi mentalitatea de pe Dâmboviţa sunt departe de a fi flexibile şi europene. Important este că acum, la unele instituţii centrale, totuşi, unii oameni receptivi vor rezolva situaţia, aşa cum au promis în timpul întâlnirii pe care am avut-o la Bucureşti", ne-a mărturisit primarul Marcel Vela.

< inapoi