ARTICOLE DE PRESă
Home / Articole de Presă

Compania aeriana ungara Malev, aflata in faliment, a incetat zborurile dupa 66 de ani de activitate

Data: 06.02.2012

Compania ungară Malev, aflată în faliment, a încetat vineri dimineaţă zborurile după 66 de ani de activitate, după ce aeronavele operatorului de transport aerian au fost reţinute la sol pentru neplata datoriilor, care totalizează 60 miliarde forinţi (270 milioane dolari.

Malev a intrat în această săptămână în faliment, sub protecţie specială faţă de creditori, iar guvernul a numit un administrator special, transmite Reuters.

Furnizorii au început să ceară plăţi în avans pentru serviciile prestate, iar guvernul nu mai poate finanţa compania, măsură interzisă în luna ianuarie de Comisia Europeană.

"Această situaţie a accelerat cheltuielile într-o asemenea măsură încât astăzi situaţia companiei a devenit nesustenabilă. Consiliul de Administraţie a dispus încetarea operaţiunilor pentru a minimiza pierderile", se spune într-un comunicat al Malev.

Toate zborurile companiei au fost suspendate începând de la ora 5:00 GMT (6:00 ora locală la Budapesta).

Comisia Europeană a cerut luna trecută Malev să restituie ajutoare de stat în valoare de 390 milioane de dolari, încasate în perioada 2007-2010.

Fondată în 1946, Malev opera deja practic în faliment încă din 30 ianuarie, când guvernul a declarat-o companie cu importanţă strategică, statut care protejează afacerile de creditori, transmite Bloomberg.

Malev generează 40% din rulajul anual al aeroportului internaţional de la Budapesta şi dispune de o flotă de 22 de aeronave pentru pasageri, contractate în leasing.

Guvernul ungar nu a reuşit să privatizeze compania cu 2.600 de angajaţi şi a renunţat din 2010 la această strategie.

Veniturile şi profitabilitatea companiei au fost afectate sever de concurenţa dură cu companiile low cost, precum Wizz Air, situaţie care se va înrăutăţi din primăvară, când Ryanair a anunţat că va relua zborurile la Budapesta după 18 luni de pauză.

Wizz Air a anunţat vineri că oferă pasagerilor Malev blocaţi pe aeroporturi străine tichete speciale la preţ redus până la Budapesta, pentru 9.900 forinţi, echivalentul a 45 dolari SUA.

< inapoi