ARTICOLE DE PRESă
Home / Articole de Presă

Campionii angajarilor in 2011

Data: 22.07.2011

În primul semestru, cele mai multe contracte noi au fost înregistrate de Lugera&Makler, Mic.ro, Adecco Resurse Umane, Trenkwalder şi Delphi Packard România.

„Săptămâna Financiară" schiţează, în premieră, topul celor mai importanţi angajatori din România, dar şi un clasament al companiilor care au înregistrat cel mai mare număr de contracte noi în primele şase luni ale anului.

Statistica se bazează pe datele furnizate de Inspecţia Muncii, fiind luate în calcul informaţiile existente în Registrul general de evidenţă a salariaţilor (REVISAL).

Între primele zece companii care au înregistrate la REVISAL cel mai mare număr de contracte de muncă active sunt opt societăţi private şi două firme controlate de stat. Prima poziţie în acest clasament este ocupată de OMV Petrom, care are în Registrul de evidenţă 21.534 de contracte active. Locul secund revine BCR Centrală, cu 12.296 de contracte.

Apariţia Regiei Autonome de Transport Bucureşti pe podium, cu 11.964 de salariaţi, transformă această companie aflată în subordinea Primăriei Capitalei în cel mai mare angajator al administraţiei locale. Sunt şi alte firme de stat pentru care lucrează mulţi români, dar în cazul lor s-a aplicat în ultimii ani o restructurare tradusă nu doar prin reduceri de personal, ci şi prin reîmpărţirea salariaţilor pe unităţi mai mici. Exemple sunt în transportul feroviar sau în domeniul energetic. CFR Mar¬fă sau CFR Călători sunt societăţi împărţite pe regionale, iar actele trimise către REVISAL sunt în¬registrate pe fiecare sucursală în par¬te. La fel se întâmplă şi cu toate companiile din energie rămase în ograda statului.

Urmărind evoluţia angajărilor în primele şase luni ale anului pentru primele trei firme din top şi comparând statistica REVISAL de la 31 martie cu cea de la 30 iunie, se pot observa o serie de schimbări. În cazul Petrom apare o reducere cu 981 a numărului de contracte active, în timp ce la BCR se remarcă o uşoară creştere, cu 183 de contracte noi. RATB şi-a menţinut pe parcursul acestui interval de timp grila de personal constantă.

Firma care ocupă locul patru, Kaufland România, are acum la REVISAL 9.392 contracte active, mai mult cu 845 faţă de 31 martie când a declarat doar 8.547 de lucrători. Compania de pe poziţia a cincea trece de mai mult timp printr-un amplu proces de restructurare, iar acest lucru se vede şi în evoluţia grilei de personal. ArcelorMittal Galaţi a renunţat în trei luni la aproape 500 de contracte de muncă, numărul celor active la 30 iunie fiind de doar 8.910.

În schimb, Raiffeisen Bank, instituţia de credit care ocupă locul 6 în clasamentul angajatorilor, şi-a menţinut volumul salariaţilor, raportând 8.793 contracte active. Şi Carrefour România a operat ceva modificări. Dacă la 31 martie avea 7.837 contracte active, acum mai are doar 7.651.

Al doilea mare angajator controlat de stat este CEC Bank. Instituţia de credit are la REVISAL 6.669 de con¬trac¬te active. Ultimele două poziţii în clasament revin RCS, cu 6.663 contracte, şi Securitas Services România SRL, cu 6.335 de contracte active.

Cine a Înregistrat cele mai multe contracte noi

Mult mai interesant este însă topul firmelor care în primele şase luni ale acestui an au înregistrat cele mai multe contracte noi. Practic, aici se pot vedea şi locurile de muncă nou-create. Clasamentul este dominat de societăţi care se ocupă cu plasarea forţei de muncă, dar apar şi companii care activează în alte domenii.
Prima poziţie este ocupată de Lugera&Makler SRL, care a interme¬diat 5.517 joburi, înregistrând la REVISAL tot atâtea contracte noi. Locul secund în top revine Mic.ro Retail SRL. Compania controlată de Dinu Patriciu s-a extins foarte mult în acest an, iar acest lucru se reflectă şi în angajările fă¬ute: 4.571 de contracte noi. Poziţiile trei şi patru sunt ocupate tot de două companii de resurse umane. Adecco Resurse Umane SRL a raportat la REVISAL 4.544 de contracte noi, iar Trenkwalder 3.273 de contracte noi.

În cazul firmei care şi-a adjudecat locul 5, SC Delphi Packard România, cele 2.920 de contracte noi înscrise în baza de date a instituţiilor statului se pot traduce prin tot atâtea locuri de muncă pe care compania le-a creat în România în prima jumătate a acestui an.

Din clasament mai fac parte şi Manpower România (cu 2.824 de contracte noi), El Siglo ETT (cu 2.587 de contracte noi), Lugera&Makler România SRL (cu 2.577 de contracte noi), SC Grup Şapte SRL (cu 2.217 contracte noi) şi Kaufland România (cu 1.918 contracte noi).

< inapoi