ŞTIRI
Home / Ştiri

Atelier privind logistica regionala si transportul pe Dunare - proiectul NEWS - 10 iunie 2015, ADR Vest, Timisoara

11.06.2015

Îmbunătățirea infrastructurii și a performanței economice a căilor interioare de navigație reprezintă a acţiune majoră pe care Comisia Europeană o vizează în cadrul Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării.

În acest context, Universitatea Tehnică din Viena a iniţiat proiectul Dezvoltarea unei nave de ultimă generaţie pentru transportul pe căile navigabile interioare europene și a sistemului logistic (NEWS - Development of a Next generation European Inland Waterway Ship and logistics system)¸ la care Agenţia pentru Dezvoltare Regională Vest s-a alăturat în 2013.

Partenerii proiectului NEWS :

- Universitatea Tehnologica din Austria (Austria) - Coordonator Proiect

- Ziviltechniker DI Anzböck (Austria)

- Helogistics (Austria)

- Agentia pentru Dezvoltare Regionala Vest (Romania)

- Lindenau Maritime Engineering and Projecting (Germania)

- Universitatea Duisburg-Essen (Germania)

- Universitatea Dortmund (Germania)

- Universitatea Novi Sad (Serbia)

- Intermodal Concepts & Management (Elvetia)

- Projektkompetenz.eu (Austria)

Obiectivul acestui proiect este modernizarea transportului fluvial european prin dezvoltarea unui nou tip de navă container, cu sistem de propulsie alternativă diesel si electrică, pentru transportul de mărfuri pe căi navigabile interioare de la Rotterdam la Constanţa, şi crearea unui concept de sistem logistic integrat particularizat.

Agenţia pentru Dezvoltare Regională Vest în calitate de autoritate regională şi parteneră a proiectului, sustine activitatea acestuia prin cooptarea actorilor importanti din logistica şi transporturi  a organizat o dezbatere interesantă la nivelul Regiunii Vest referitoare la situaţia actuală şi potenţialul transportului navigabil pentru sectoarele economice ale Regiunii Vest.

Evenimentul a avut loc la sediul ADR Vest, în data de 10 iunie a.c., începand cu ora 10.00.

Agenda evenimentului poate fi consultată aici...

Mai multe informaţii regăsiţi la: http://www.news-fp7.eu/. A fost necesară crearea proiectului NEWS deoarece transportul cargo pe ape interne nu este utilizat la potenţial maxim, transportul pe Dunăre este  de doar 10-20% din cel de pe Rin. Astfel, NEWS va sprijini ţelul Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii de a creşte transportul cargo pe apele interioare cu 20% în anul 2020 fata de anul 2010 facand transportul mai eficient din punct de vedere al costurilor şi al resurselor. Existenţa patentului pentru noul tip de navă container, navă ce va fi dezvoltata în cadrul proiectului, va oferi avantaje economice şi ecologice, iar lanţul de transport si logistica din regiunea dunăreană va putea fi integrat transportului cargo pe raurile din UE.

< inapoi