ŞTIRI
Home / Ştiri

Regiunea Vest a devenit membru al Retelei Regiunilor Europene pentru Aplicarea Tehnologiei Comunicatiilor - ERNACT

31.01.2012

Regiunea Vest a devenit membru cu drepturi depline în Reţeaua Regiunilor Europene pentru Aplicarea Tehnologiei Comunicațiilor (European Regions Network for the Application of Communications Technology - ERNACT). Evenimentul în cadrul căruia s-a acordat votul oficial de primire a Regiunii Vest în cadrul Reţelei ERNACT a avut loc joi, 26 ianuarie, la Bruxelles.

Regiunea Vest a fost reprezentată în cadrul evenimentului de către Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest, prin domnul director general Sorin MAXIM și doamna Raluca CIBU - BUZAC în calitate de director al direcției Politici Regionale și Internaționalizare, alături de domnul Iosif MATULA - membru în Parlamentul European și vice-președinte al Partidului Popular European în cadrul comisiei REGI (Comisia pentru Dezvoltare Regională a Parlamentului European) și domnul profesor doctor Nicolae ROBU - Rector al Universităţii Politehnica Timişoara şi membru în Parlamentul României.

Scopul participării la această întâlnire a fost acela de a prezenta Regiunea Vest celorlalţi membri, precum şi de a asista la votul oficial de primire a Regiunii Vest în cadrul Reţelei ERNACT.

***

Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest (ADR Vest) este partener ERNACT în cadrul proiectului Co2Free „Cooperare pentru promovarea energiilor regenerabile şi a eficienţei energetice" („Cooperating 2 Foster Renewables and Energy Efficiency") - proiect aflat în implementare. Prin derularea proiectului Co2Free, Regiunea Vest beneficiază de expertiză din partea unor organizaţii europene cu experiență în domenii precum energiile regenerabile, eficienţă energetică sau transporturi. Planurile de acţiune dezvoltate în cadrul proiectului vor fi implementate prin intermediul viitoarelor programe de dezvoltare finanţate prin Fondurile Structurale. 

 

În prezent, ADR Vest, alături de Clusterul Regional de Tehnologia Informației și a Comunicațiilor - Regiunea Vest, România (cluster al cărui inițiator este ADR Vest), colaborează cu ERNACT și în cadrul proiectului Dezvoltarea unor Planuri Regionale de Acțiune dedicate cercetării în domeniul  tehnologiilor mobile în Sănătate" („Developing Mobile HEALTH technologies based Regional Research Agendas"). Proiectul este depus spre finanțare în cadrul Programului Cadrul 7 pentru cercetare, dezvoltare tehnologică și activități demonstrative al Uniunii Europene.

 

*** 

ERNACT a luat fiinţă în anul 1990. Rețeaua este alcătuită din autorităţi locale şi regionale din mai multe regiuni europene. Misiunea ERNACT este aceea de a construi noua generație de infrastructură și servicii TIC (Tehnologia Informației și Comunicațiilor) - generație necesară susținerii și dezvoltării serviciilor publice, solidarității sociale și a locurilor de muncă.  Rețeaua are ca obiectiv promovarea economiei bazate pe cunoaştere şi a societăţii informaţionale la nivelul regiunilor partenere, cu precădere prin dezvoltarea şi implementarea de proiecte transfrontaliere, inter-regionale şi transnaţionale care să contribuie la definirea unor modele de dezvoltare regională bazată pe tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor.

Până în prezent, ERNACT a implementat peste 20 de proiecte în domeniul TIC. Proiectele implementate au vizat următoarele arii de dezvoltare: e-guvernare, dezvoltarea de sisteme online de consultare publică, e-procurement, tehnologia telecomunicaţiilor mobile, reţele broadband de mare viteză, e-business şi reţele de cooperare pentru întreprinderi mici și mijlocii. 

Pagina oficială de internet a ERNACT este www.ernact.net.

*** 

Pentru informații suplimentare, vă rugăm să nu ezitați să ne contactați: persoană de contact - Miruna VITCU, director al Direcției Resurse Umane și Comunicare, e-mail - miruna.vitcu@adrvest.ro, telefon/fax - 0256.491.981/0256.491.923.

 

 

< inapoi