ŞTIRI
Home / Ştiri

Zile negre pentru companiile europene

02.11.2011

Peugeot va concedia 6.000 de angajaţi

Problemele financiare cu care se confruntă guvernele europene forţează marile companii să-şi restructureze operaţiunile şi să concedieze zeci de mii de angajaţi.

Efectele crizei datoriilor de stat din Uniunea Europeană şi măsurile dure de austeritate impuse de guverne în încercarea disperată de a-şi diminua deficitele bugetare uriaşe şi-au pus amprenta asupra mediului european de afaceri. Companiile autohtone şi cele străine care au operaţiuni aici sunt nevoite să-şi regândească strategia de business din cauza scăderii vânzărilor şi mai ales a prognozelor care anunţă deteriorarea economiei europene şi în 2012.

Cele mai lovite au fost, de departe, marile grupuri bancare. Acestea au anunţat în ultima perioadă disponibilizarea a mii de angajaţi. Grupul britanic HSBC va renunţa la 30.000 de angajaţi în următorii doi ani, iar Barclays taie 3.000 de locuri de muncă. Credit Suisse a anunţat şi ea că renunţă la 3.500 de posturi. Climatul nefavorabil a început însă să se reflecte şi în producţia industrială. Sectorul serviciilor şi producţia industrială din zona euro au înregistrat, în octombrie, cel mai rapid ritm de scădere din mai bine de doi ani, alimentând prognozele care anunţă reintrarea Europei în recesiune în viitorul apropiat.

Temeri de reintrare în recesiune

„Rezultatele sunt dezastruoase şi subliniază faptul că zona euro cade iar în recesiune", a declarat pentru agenţia de ştiri Peter Vanden Houte, economist la ING Group, citat de Bloomberg. Incertitudinea care îi descurajează pe investitori să investească a determinat o scădere abruptă a vânzărilor şi a profiturilor giganţilor industriali. Ca urmare, unele dintre cele mai mari companii europene îşi restructurează operaţiunile sau le mută în Asia şi concediază angajaţi din Europa de Vest.

Fenomenul se poate observa mai ales în cele mai mari economii din UE - Germania, Franţa şi  Italia. Este cazul celui mai mare producător de băuturi alcoolice din lume, Diageo PLC, ale cărui vânzări au scăzut în Europa cu 3%. Compania care produce, printre altele, şi Johnny Walker, a fost lovită de prăbuşirea vânzărilor din Grecia şi Spania şi a decis să-şi mute o parte din operaţiuni în Turcia. 

Probleme şi pentru americanii din Europa

În contextul prognozelor care anunţă o creştere economică de numai 0,5% pentru zona euro în 2012, nu numai companiile europene şi-au regândit afacerile, ci şi cele străine care au operaţiuni aici. Este cazul giganţilor americani General Electric, General Motors (GM) şi Dow Chemical.

GM a vândut cu 6,3% mai puţine autoturisme în Europa în septembrie faţă de perioada similară a anului trecut. General Electric a anunţat că profitul a avut de suferit din cauza situaţiei din Europa şi a cutremurului din Japonia. „Ne aşteptăm la îmbunătăţiri pe piaţa niponă, dar, în ceea ce priveşte Europa, rămânem precauţi", a declarat Jeff Immelt, directorul executiv al producătorului de aparatură electrocasnică, citat de „The Wall Street Journal".

Grecii şi românii se mută în Bulgaria

Problemele cu care se confruntă Grecia au determinat companii elene cu cifre de afaceri în valoare de trei miliarde de euro să se mute în Bulgaria. În contextul impozitelor şi al costurilor cu munca de până la patru ori mai mici, tot mai mulţi oameni de afaceri eleni aleg această alternativă, mai ales în contextul speculaţiilor privind viitorul economiei naţionale.

Acestea au creat aproximativ 100.000 de locuri de muncă în statul vecin. Până la sfârşitul acestui an, încă 800 de companii cu capital grecesc se vor muta în Bulgaria, potrivit celor mai recente estimări. Un fenomen similar poate fi observat şi în ceea ce priveşte companiile româneşti, care aleg să-şi mute parţial sau complet operaţiunile în statul vecin. Potrivit lui Simeon Djankov, ministrul bulgar al Finanţelor, numărul acestora a crescut în ultimul an.

Sursa: Adevarul

< inapoi