ŞTIRI
Home / Ştiri

Analiza UniCredit privind competitivitatea Romaniei pe plan international

19.05.2008

• Perspective pozitive în privinţa investiţiilor străine directe pe fondul integrării în UE, ceea ce va atrage fonduri estimate se depăşească în medie 5 miliarde de euro pe an în perioada 2007-2009
• Avantaje competitive în sectoarele tradiţionale, dar este necesară o schimbare a ponderii către sectoarele cu valoare adăugată mare, esenţial pentru păstrarea competitivităţii pe termen lung
• Deşi în mod tradiţional, România punea accentul pe costurile mici ale forţei de muncă pentru a atrage investitorii străini, ţara noastră are acum şi alte avantaje,
care includ oportunităţi în urma aderării la Uniunea Europeană

Antreprenorii străini care desfăşoară operaţiuni în România sunt atraşi în principal de potenţialul pieţei dat de cererea locală în creştere - în special în sectorul vânzării cu amănuntul, imobiliar şi al serviciilor financiare - şi de necesitatea de refacere şi dezvoltare a infrastructurii de transport din ţara noastră, se arata intr-un comunicat al UniCredit.

De asemenea, condiţiile financiare ale populaţiei s-au îmbunătăţit semnificativ în ultimii ani, iar accesul mai facil la credite a cotribuit la stimularea consumului, pe măsură ce românii îşi ajustează gradat necesităţile la standardele din Uniunea Europeană. Acestea sunt principalele concluzii ale Raportului asupra Competitităţii din Romania, realizat de divizia de cercetare a UniCredit Group, New Europe Research Network.

"Având în vedere perspectivele economice pozitive din anii următori, creşterea rapidă a cererii locale face ca piaţa românească să fie atractivă în mod special pentru segmentul vânzărilor cu amănuntul. Multe companii internaţionale derulează operaţiuni în România, în timp ce altele au planuri de investiţii pe această piaţă în viitorul apropiat", a declarat Fabio Mucci, Economist UniCredit Group CEE Research. În unele cazuri, lansarea unor proiecte de anvergură legate de modernizarea infrastructurii de transport şi posibilitatea de a beneficia de cofinanţare europeană reprezintă motive puternice pentru relocarea operaţiunilor în România.

România are o poziţie geografică strategică

În unele cazuri, decizia investitorilor internaţionali de a se muta în România a fost determinată de poziţionarea strategică a ţării noastre, ceea ce le permite să penetreze şi alte pieţe din Europa de Est, unde prezenţa lor directă poate fi prea riscantă din cauza incertitudinii relative a mediului de afaceri local. România devine astfel o bază a operaţiunilor din Europa de Est pentru anumite companii străine. Chiar şi în cazul internaţionalizării comerciale, poziţia geografică bună a ţării reprezintă un argument puternic pentru a investitorii străini de a intra pe această piaţă.

Reforma din sectorul public şi creşterea flexibilităţii de pe piaţa muncii rămân cruciale

Deşi majoritatea antreprenorilor intervievaţi au declarat că sunt foarte mulţumiţi de ritmul de dezvoltare al propriilor investiţii în România şi au observat îmbunăţăţiri semnificative ale climatului de afaceri în ultimii ani, aceştia menţionează ca principale surse de ineficienţă lentoarea sistemului birocratic- mai ales în contextul licitaţiilor publice - şi costurile mari cu salariile personalului.

Majoritatea antreprenorilor străini au declarat că riscul în creştere al lipsei de competenţe manageriale din România în urma aderării la UE constituie deja o problemă în unele sectoare, unde diferenţa dintre cerere şi ofertă a condus la creşteri spectaculoase ale salariilor pentru a atrage angajaţi, şi, chiar mai important, pentru a atrage manageri cu experienţă. Perspectivele pentru anii următori nu sunt îmbucurătoare şi se estimează ca numărul persoanelor cu o specializare şi a muncitorilor calificaţi să devină o problemă, în timp ce tot mai mulţi români caută modalităţi de angajare peste hotare. Posibilele strategii pentru a tempera acest fenomen şi problema costurilor mari cu salariile ar trebui să nu se orienteze pe stimulente pur financiare, ci, mai degrabă, pe fidelizarea şi programele de pregătire profesională a angajaţilor.

România continuă să rămână atractivă din punct de vedere al costurilor

Deşi sunt în creştere, avantajele legate de costuri continuă să joace un rol important în atractivitatea României în context internaţional. Costurile medii lunare ale forţei de muncă rămân scăzute chiar după standardele Europei de Est, puţin sub 400 euro, dar au crescut semnificativ în ultimii ani. În termeni absoluţi, avantajele din punctul de vedere al costurilor sunt chiar mai puternice în ţările vecine ca Moldova (unde costul lunar al forţei de muncă este de circa 130 euro) şi în Asia de Est (China - sub 200 euro / lună). În privinţa altor factori (proximitate, calitatea de membru UE, riscuri etc), ţările din Europa de Est ca România şi Bulgaria încă pot fi considerate competitive din punctul de vedere al costurilor.

Ţara noastră are acum şi alte avantaje, care includ oportunităţi în urma aderării la Uniunea Europeană, un mediu de afaceri relativ flexibil, forţă de muncă bine pregătită şi o piaţă cu o cerere de consum tot mai mare.

În ansamblu, atractivitatea României pentru investitorii străini rămâne ridicată

Perspectivele în privinţa investiţiilor străine directe sunt pozitive, stimulate de aderarea României la Uniunea Europeană la începutul acestui an. Până în prezent, ţara noastră a fost unul dintre principalii beneficiari ai fondurilor de preaderare (circa 2 miliarde euro în 2004 - 2006), în perioada 2007 - 2013 fiind estimaţi să intre în economia românească sub forma fondurilor structurale şi de coeziune de circa 31 miliarde euro. Având în vedere problemele întâlnite anterior în ceea ce priveşte absorbţia şi managementul acestor fonduri (în special în programul SAPARD), eficienţa în utilizarea acestor finanţări rămâne crucială. Pe lângă paşii necesari care trebuie parcurşi în vederea adoptării monedei euro (nu mai devreme de anul 2014), eforturile vor trebui orientate către obţinerea de îmbunătăţiri în predictibilitatea politicii fiscale, o utilizare eficientă a fondurilor europene, continuarea reformelor structurale şi îmbunătăţirea climatului investiţional. În această privinţă, noua lege a investiţiilor care urmează să fie aprobată anul acesta va impulsiona şi mai mult fluxul de capital străin în România.

Lansarea marilor proiecte de infrastructură în domeniul transporturior va constitui un stimul pentru investitorii străini în ceea ce priveşte dezvoltarea regională a României. "Industria de construcţii va fi probabil una dintre cele mai performante industrii, cu perspective de creştere susţinută în direcţia noilor proiecte de infrastructură pentru transportul rutier, ale căror efecte se vor extinde şi în alte sectoare ale economiei", a adăugat Fabio Mucci. Există oportunităţi de privatizare a companiilor din sectorul utilităţilor publice (gaze naturale, petrol şi electricitate) anunţate pentru anul 2007. De asemenea, există oportunităţi de achiziţie a pachetelor majoritare de acţiuni în domeniilor exploatării sării şi a gazelor naturale, a transportului public, în domeniul serviciilor bancare sau farmaceutice, în total circa 40 de companii fiind recent transferate de la Ministerul Economiei şi Comerţului la Agenţia de Privatizare a Activelor Statului (AVAS). Toţi aceşti factori crează premisele pentru fluxuri de investiţii străine directe care vor depăşi în medie 5 miliarde de euro pe an în perioada 2007 - 2009.

Raportul are la bază informaţii locale şi internaţionale, precum şi interviuri cu antreprenori străini care derulează operaţiuni în România.

< inapoi