ŞTIRI
Home / Ştiri

Studiu realizat de Ernst&Young privind atractivitatea pentru investitii - Europa 2014

18.06.2014

Studiile realizate de  Erns&Young sunt recunoscute ca o sursă-cheie pentru a putea intelege ce inseamna investițiile străine directe (ISD). Examinand atractivitatea unei regiuni sau a unei tari ca posibila  destinație pentru investiții, studiile sunt concepute pentru a ajuta companiile să ia decizii de investiții și guvernele sa elimine barierele pentru o crestere econiomica viitoare. Printr-o metodologie în două etape sunt analizate atât realitatea cat și percepția privind ISD în țara sau regiunea respectivă. Constatările se bazează pe punctele de vedere ale reprezentantilor si  ale liderilor internaționali și locali de opinie precum si a factorilor de decizie.

In studiul realizat in acest an, a fost inclusa o secțiune specială cu privire la impactul crizei economice prelungite asupra peisajului ISD din Europa. Rezultatele sunt uimitoare. Cota Europei privind fluxul de ISD la nivel mondial a scăzut în mod semnificativ și continentul și-a pierdut poziția de lider: de la peste 50% din fluxul investițiilor străine directe în 2002, Europa a obtinut doar 20% din totalul investițiilor la nivel mondial în 2013.

Harta economică a Europei a fost redesenată în anii de criză. În timp ce unele țări au luptat să-și recapete încrederea investitorilor, altele au profitat de criză pentru a-si îmbunătăți competitivitatea l, devind mai puternice și mai atractive pentru investițiile străine directe. Structura investițiilor, de asemenea, s-a schimbat. De exemplu, a existat o creștere a vânzărilor și a proiectelor de marketing. Acest lucru ilustrează angajamentul investitorilor străini de a cauta orice semn de creștere și de a urmări fiecare ocazie într-o economie care stagneaza.

Dimensiunea  investițiilor  a fost semnificativ mai mică decât în anii pre-criză: crearea de locuri de muncă prin proiecte de investiții străine directe a scăzut cu 22% în timpul recesiunii. Cu toate acestea, 2013 pare să fi fost un punct de cotitură. Recesiunea din zona euro în cele din urmă a ajuns la final,  în al doilea trimestru al anului. Cele mai multe economii au început să crească, crescand si  cheltuielile consumatorilor.

Drept urmare, companiile au început sa aibe profit din nou,  fiind aprobate si  propuneri de investiții. Revenirea  Europei din recesiune este reflectata în studiul din acest an.

Vă rugăm să consultați studiul aici ...

< inapoi