NEWS
Home / Proiecte / NEWS

NEWS - Development of a Next generation European Inland Waterway Ship and Logistics System

Agentia pentru Dezvoltare Regionala Vest a castigat un nou proiect finantat de Uniunea Europeana, prin Programul Cadru 7: Development of a Next generation European Inland Waterway Ship and Logistics System (NEWS).

Printre partenerii internationali ai proiectului se numara universitati si firme din Germania, Austria, Elvetia si Serbia, iar coordonatorul proiectului este Universitatea Tehnologica din Austria.

Obiectivul strategic al proiectului NEWS este dezvoltarea unui sistem de logistica eco-friendly si eficient din punct de vedere energetic de cai navigabile de transport intern de nave adaptat cererilor pietei prin utilizarea unor nave de transport fluvial cu capabilitati navigationale inovatoare.

Proiectul NEWS va incepe la 01 februarie 2013, cu o durata de 30 luni. Bugetul intregului proiect este de aprox. 2.5 Mil.Euro.

A fost necesara crearea proiectului NEWS deoarece transportul cargo pe ape interne nu este utilizat la potential maxim, transportul pe Dunare este  de doar 10-20% din cel de pe Rin. Astfel, NEWS va sprijini telul Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii de a creste transportul cargo pe apele interioare cu 20% in anul 2020 fata de anul 2010 facand transportul mai eficient din punct de vedere al costurilor si al resurselor.

Existenta patentului pentru noul tip de nava container, nava ce va fi dezvoltata in cadrul proiectului va oferi avantaje economice si ecologice iar lantul de transport si logistica din regiunea dunareana va putea fi integrat transportului cargo pe raurile din UE.

Rezultatul esential al proiectului NEWS va fi obtinerea unui plan de afaceri pentru a aduce noul container pe piata. Alte rezultate ale proiectului vor fi: patente noi, sisteme de propulsie, concepte ce pot fi comercializate - de logistica, de transport - bazate pe standardizare, modularizare.

Partenerii proiectului NEWS :

  • - Universitatea Tehnologica din Austria (Austria) - Coordonator Proiect
  • - Ziviltechniker DI Anzböck (Austria)
  • - Helogistics (Austria)
  • - Agentia pentru Dezvoltare Regionala Vest (Romania)
  • - Lindenau Maritime Engineering and Projecting (Germania)
  • - Universitatea Duisburg-Essen (Germania)
  • - Universitatea Dortmund (Germania)
  • - Universitatea Novi Sad (Serbia)
  • - Intermodal Concepts & Management (Elvetia)
  • - Projektkompetenz.eu (Austria)

Îmbunătățirea infrastructurii și a performanței economice a căilor interioare de navigație reprezintă a acţiune majoră pe care Comisia Europeană o vizează prin sprijinirea iniţiativei NEWS - Dezvoltarea unei nave de ultimă generaţie pentru transportul pe căile navigabile interioare europene și a sistemului logistic¸ la care Agenţia pentru Dezvoltare Regională Vest s-a alăturat anul acesta. Această iniţiativă vizează modernizarea transportului fluvial european prin dezvoltarea unui nou tip de navă container, cu sistem de propulsie alternativă diesel şi electrică, pentru transportul de mărfuri pe căi navigabile interioare de la Rotterdam la Constanţa, şi o mai bună integrare a transportului pe căi navigabile interioare în lanţul logistic intermodal prin dezvoltarea unor noi concepte pentru centre intermodale conexe.

Astfel, în vederea analizei detaliate a situaţiei curente a transportului de mărfuri pe Dunăre, precum şi a oportunităţilor de dezvoltare, vă adresăm rugămintea de a ne sprijini în demersul nostru prin furnizarea informaţiilor solicitate într-un chestionar cu privire la capacităţile intermodale existente în cadrul organizaţiei Dumneavoastră.

Chestionarul poate fi descărcat aici...

Considerăm de o importanţă deosebită participarea organizaţiei Dumneavoastră în cadrul acestui demers de eficientizare a transportului de marfă pe căile navigabile interioare datorită poziţiei strategice şi expertizei în transportul fluvial pe care le deţineţi.

Cu convingerea că această iniţiativă, care contribuie la atingerea obiectivului european de creștere a transportului de marfă sustenabil pe fluviu cu 20% până în 2020, reprezintă interes pentru instituţia pe care o reprezentaţi, vă rugăm să aveţi amabilitatea de a transmite chestionarul completat la adresa de e-mail cristin.cistelecan@adrvest.ro până în data de 28 octombrie 2013.