ŞTIRI
Home / Ştiri

Romania, extrem de atractiva pentru investitorii straini in urmatorii trei ani

29.06.2012

Romania se situeaza pe locul sase in topul celor mai atractive tari europene pentru investitii straini in urmatorii trei ani, sunt de parere peste 840 de oameni de afaceri chestionati de compania de consultanta si audit Ernst & Young. Tara noastra a devenit mai atractiva pentru investitii decat Cehia, Turcia, Elvetia, Olanda, Italia, Spania sau Suedia.

"Romania are avantajul unei rate de crestere a PIB-ului promitatoare in comparatie cu media europeana si al unui capital uman valoros. Vedem tot mai multi investitori atrasi de sectorul energiei regenerabile. Mai multe privatizari sunt planificate in perioada urmatoare, incurajand investitorii din intreaga lume sa priveasca spre tara noastra. Este esential sa stimulam aceasta evolutie pozitiva prin strategii economice adecvate", a declarat  Bogdan Ion, Country Managing Partner la Ernst & Young Romania, in cadrul raportului 2012 European Attractiveness Survey.

Primele cinci pozitii din clasament sunt ocupate, in ordine, de Germania, Polonia, Marea Britanie, Rusia si Franta. SUA ramane cel mai mare investitor in Europa. Investitorii sunt increzatori in capacitatea Europei de a depasi dificultatile cu care se confrunta. Acestia considera Europa de Vest cea mai atractiva destinatie pentru investitii straine directe, dupa China, in timp ce Europa Centrala si de Est se claseaza a treia, potrivit sondajului Ernst & Young, citat de Mediafax.

Economiile din Europa Centrala si de Est conduc in privinta investitiilor in industriile prelucratoare. Romania, Serbia, Slovacia si Cehia au atras mai ales locurile de munca nou create in industria automobilelor, dar cele de pe piata serviciilor si a productiei de software. Aceste tari au atras proiecte mari pentru ca detin avantaje competitive de cost si sunt parteneri comerciali ai Germaniei, unde se afla clienti industriali de referinta.

Pentru Romania, datele BNR arata ca investitiile straine directe au atins in 2011 minimul ultimilor noua ani, 1,917 miliarde euro, si au continuat sa scada in 2012, la 490 milioane euro dupa primele patru luni. Ministrul delegat pentru mediul de afaceri, Lucian Isar, considera ca, din pacate, Romania pierde investitori pentru ca nu stie sa negocieze, iar investitorii mari, cei care ar putea ajuta piata locala, nici nu au auzit de Romania.

Sursa: www.capitalul.ro

 

< inapoi