ŞTIRI
Home / Ştiri

Un nou gigant bancar ia nastere in Europa

30.08.2011

Directorii Alpha Bank şi Eurobank au anunţat ieri că instituţiile elene de credit vor fuziona. Noua bancă va fi cea mai mare din Europa de Sud-Est. Cele două grupuri greceşti sunt prezente în ţara noastră prin Alpha Bank şi Bancpost. În România, noua bancă va urca direct pe locul trei în topul celor mai mari bănci.

Pentru a face faţă celei mai grave crize din ultimii 40 de ani, băncile elene EFG Eurobank şi Alpha Bank (care ocupă locul doi, respectiv trei în topul celor mai mari bănci din Grecia după active) au decis să fuzioneze, dând astfel naştere celei mai mari bănci din Europa de Sud-Est. Noul grup bancar va fi unul dintre principalele 25 de grupuri bancare din zona euro, cu 1.300 de filiale în opt ţări, active în valoare de 146 de miliarde de euro şi opt milioane de clienţi. „Consolidarea a două bănci complementare din sectorul privat, cu sinergii substanţiale şi un raţionament strategic clar, va juca un rol vital în revenirea economică a Greciei", se arată în comunicatul comun emis ieri de cele două instituţii de credit.

Ce se va întâmpla în România

În România, cele două bănci sunt prezente prin Bancpost, respectiv Alpha Bank. Pe plan local, fuziunea va restructura topul celor mai mari bănci, schimbând chiar primele poziţii ale clasamentului. Noua bancă ar urma să se situeze pe locul trei în acest top, fiind depăşită numai de BCR şi BRD. De asemenea, banca va ocupa poziţii fruntaşe (top trei) şi în Bulgaria, Serbia şi Cipru, potrivit documentului emis ieri.

Fuziunea mai trebuie aprobată într-o şedintă generală extraordinară a reprezentanţilor celor două bănci, care va avea loc în noiembrie. Până la jumătatea lunii decembrie, executivii celor două bănci se aşteaptă ca fuziunea să fie finalizată. Tranzacţia se va efectua prin schimb de acţiuni, la un curs de cinci titluri Alpha Bank pentru şapte titluri Eurobank. Practic, actualii acţionari ai Alpha Bank vor controla 57,7% din nou grup, în timp ce acţionarilor Eurobank le va reveni o participaţie de 42,5%.

Cine conduce noul grup

Consiliul director şi comitetul executiv ale noului grup bancar vor fi conduse de Zannis Costopoulos, iar echipa de management va fi condusă de doi directori generali, Demetrios Mantzounis şi Nicolas Nanapoulos. În România, Alpha Bank este condusă de Sergiu Oprescu din funcţia de CEO şi de Christos Giampanas, preşedintele Consiliului Administrativ. Bancpost este condusă de preşedintele executiv Peter Weiss şi de Mihai Bogza, preşedintele Consiliului Administrativ. Imediat după anunţ, acţiunile Alpha Bank au înregistrat o creştere de 30% pe bursa de la Atena, iar cele ale Eurobank au înregistrat un avans de 29%.

< inapoi