Home / Info / Resurse / Prezentari evenimente

Vizită de studiu în regiunea Kareliei de Nord, Finlanda

În perioada 29 - 30 octombrie 2013 Agenţia pentru Dezvoltare Regională Vest (ADR Vest) împreună cu Universitatea de Ştiinţe Aplicate din Joensuu şi Consiliul Regional Karelia de Nord, a organizat  o vizită de studiu la Joensuu, Regiunea Karelia de Nord, Finlanda.

Vizita a avut ca obiectiv prezentarea celor mai bune practici în domeniul energiilor regenerabile din Karelia de Nord şi evaluarea posibilităţilor de valorificare a surselor existente în vederea producerii de energie termică şi electrică pe scară cât mai largă în Regiunea Vest.

Din partea Regiunii Vest, delegaţia a fost compusă din reprezentanţi la nivel înalt ai municipalităţilor (Berzeasca şi Petroşani), universităţilor (Universitatea de Vest din Timişoara, Universitatea Politehnica din Timişoara, Universitatea de Ştiinte Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului), ai Clusterului de Energii Sustenabile din România (ROSENC), a Ordinului Arhitecţilor din România - Filiala Timişoara şi ai Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Vest.

Dezvoltarea sustenabilă, reducerea poluării şi a consumului de energie sunt priorităţi strategice la nivel regional pe care ADR Vest le promovează prin diverse iniţiative şi proiecte implementate în colaborare cu partenerii din ţară şi din Uniunea Europeană. Unul din proiectele cele mai importante a fost proiectul "Cooperation 2 Foster Renewables and Energy Efficiency" (CO2FREE) / Cooperare pentru încurajarea eficienţei energetice şi a utilizării surselor de energie regenerabile.

În cadrul acestui proiect, implementat în cooperare cu zece parteneri din opt alte State Membre ale Uniunii Europene, s-a realizat un schimb de bune practici în domeniul dezvoltării sustenabile şi au fost elaborate planuri de acţiune pentru creşterea eficienţei energetice şi pentru îmbunătăţirea modului de exploatare a resurselor de energie regenerabilă din regiunile participante în proiect.

Regiunea Karelia de Nord din Finlanda a fost una dintre regiunile partenere în cadrul consorţiului proiectului CO2FREE şi a contribuit cu două dintre cele mai reprezentative bune practici ale proiectului, preluate de către Regiunea Vest pentru dezvoltarea unui plan de acţiune în domeniul energiilor regenerabile. Utilizarea de energie regenerabila reprezinta 63% din consumul total de energie din Regiunea Karelia de Nord, 78% din aceasta energie provenind din biomasa forestiera. Planul Oil Free Region 2030 elaborat de catre Consiliul Regional al Kareliei de Nord prevede pentru anul 2030 o regiune independenta de combustibili fosili.

În cadrul evenimentului au susţinut prezentări reprezentanţi ai Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Vest, Universităţii de Ştiinţe Aplicate din Kajaani, Universităţii de Ştiinţe Aplicate din Karelia, Centrului de Bioeconomie, Consiliului Regional al Kareliei de Nord, Universităţii din Finlanda de Est, Institutului de Cercetare Forestiera - Metla, Parcului Ştiinţific Joensuu, Universităţii de Ştiinţe Aplicate Savonia.

De asemenea, au fost realizate şi vizite în teren, la construcţii sustenabile, centrale de energie electrică şi termică precum şi producători de tehnologie.

Prezentarile pot fi consultate aici:

Prezentare Arobonaut - "Forest inventory"

Prezentare Parcul Stiintific Joensuu - "Bioenergy cluster in Eastern Finland"

Prezentare Universitatea de Ştiinţe Aplicate din Karelia - "Business oppurtunies and challenges on heat production"

Prezentare Centrul de Bioeconomie - "Developing knowledge - results with education"

Prezentare Urpo Hassinen - "Local, renewable wood energy"

Prezentare Institutul de Cercetare Forestiera - Metla - "Forest Biomass Resources"

Prezentare JORMAKKA

Prezentare Consiliul Regional al Kareliei de Nord

Prezentare Universitatea de Ştiinţe Aplicate din Karelia

Prezentare Regiunea Vest Romania

Prezentare Universitatea de Ştiinţe Aplicate din Karelia - "Procurement of biobased fuels: importance of quality"

Prezentare Universitatea de Ştiinţe Aplicate din Karelia - "Energy solutions for private houses and municipalities"

Prezentare - "Socio-economic benefits of bioenergy systems. Case examples from Pielinen Karelia"

Prezentare - "Sustainable and energy efficient building constructions"

Prezentare Universitatea de Stiinte Aplicate Savonia - "Education & Research, Development, Innovation"

Brosura de prezentare Universitatea de Stiinte Aplicate Savonia