ŞTIRI
Home / Ştiri

Newsletter UE-Japonia, Decembrie 2009

15.12.2009

Centrul UE-Japonia pentru Cooperare Industrială a publicat numărul 4 al EU-Japan Newsletter, pe luna decembrie 2009.

 

Centrul UE-Japonia pentru Cooperare Industrială este un joint venture co-finanţat de către Comisia Europeană şi Ministerul Economiei, Comerţului şi Industriei din Japonia. Scopul său este de a stimula dezvoltarea cooperării industriale între companiile din ambele regiuni prin programe de formare pentru oamenii de afaceri, pentru studenţii şi cercetătorii din UE şi Japonia, precum şi prin servicii de informaţii şi dialog industriale.


Acest newsletter ocazional este realizat de către  biroul Centrului UE-Japonia aflat în UE şi are ca scop în primul rând oferirea de noutăţi din regiunile UE - Japonia. Acest număr conţine:

 

• Programe finanţate de Comisia Europeană - apeluri pentru aplicaţii;

• Seminar privind Smart Grid;

• Seminar privind politica industrială referitoare la protecţia consumatorilor;

• Târg pentru cercetătorii şi studenţii din UE privind oportunităţile în carieră;

• Seminar „Cooperarea aerospaţială UE-Japonia în cercetare şi tehnologie”;

• Acordul „Ştiinţă şi tehnologie” semnat cu guvernul japonez;

• Informare despre „Investiţiile industriale în R&D în anul 2009”;

• Invitaţia adresată de Japonia industriei mecatronice franceze;

• Intercluster '09;

• Ştiri pe scurt şi calendarul UE-Japonia

 

 

1. Comunitatea Europeană a semnat un acord de cooperare în domeniul ştiinţei şi al tehnologiei cu Guvernul Japoniei


La 30 noiembrie 2009, Comunitatea Europeană (CE) şi Japonia au semnat un angajament ferm de a-şi consolida colaborarea în domeniul cercetării prin semnarea unui Acord de Cooperare în sectorul ştiinţă şi tehnologie.  Acest acord le va ajuta pe cele două părţi să identifice priorităţile de cercetare şi domeniile de interes comune, cum ar fi energia şi mediul, în care eforturile de cercetare comune ar putea fi deosebit de promiţătoare. Acesta va oferi, de asemenea, un cadru care să stabilească mecanismele pentru cooperarea în domeniul ştiintei şi tehnologiei, cum ar fi participarea reciprocă în cadrul programelor de cercetare, de schimb de cercetători şi apeluri de propuneri.

 

 

2. Investiţiile firmelor în R&D (cercetare & dezvoltare) în anul 2008: o creştere globală, firmele din UE devansându-le pe cele din SUA şi Japonia

 

 

În întreaga lume investiţiile firmelor în  R & D (cercetare & dezvoltare) au crescut cu 6,9% în 2008, în ciuda crizei economice.

Cu o creştere de 8,1%, creşterea investiţiilor în R & D a companiilor din UE (societăţi cu sediul în UE), este semnificativ mai mare decât a celor din SUA pentru al doilea an de 5,7%, iar a celor japoneze de 4,4% .


Două societăţi din UE se clasează în top zece: Volkswagen pe locul 3 cu o investiţie în R & D în valoare de 5,93 miliarde euro şi Nokia, pe locul 8. Cel mai mare investitor din lume în cercetare şi dezvoltare a fost Toyota Motor, cu 7,61 miliarde euro.

 

 

3. “Intercluster ‘09”

 

 

Conferinţa privind cooperarea şi construirea de platforme de schimb de informaţii "Intercluster '09", a avut loc în data 3-4 decembrie în Bruxelles, Belgia.


Prin publicarea Comunicatului din 17 octombrie 2008, intitulat "Spre clustere de talie mondială în Uniunea Europeană”, precum şi prin stabilirea „Grupului de politici de cluster europene”, Comisia Europeană a stabilit următoarele obiective:


-de a genera sinergii optime între politicile de cluster a statelor membre ale UE;

-de a promova excelenţa în organizarea clusterelor;

-de a prezenta priorităţile clusterelor de talie mondială


Grupurile europene sunt conştiente de faptul că ele sunt acum la un punct de cotitură: pentru obţinerea statutului de „talie-mondială” de care au nevoie pentru a stabili obiective de piaţă  (pe pieţele în creştere), să dezvolte şi să pună în aplicare o strategie de lider de piaţă. Acest lucru poate fi realizat doar prin atingerea unei mase critice prin formarea de alianţe cu alte clustere.


Pe baza acestuia, Agenţia Europeană pentru Cooperare în Domeniul Clusterelor, Europa InterCluster, susţinută de eforturile comune ale multor clustere europene, a decis să realizeze o Carte Albă privind clusterele de talie mondială enmergente ca o modalitate de a contribui la activitatea Comisia Europeană şi mai exact, a Grupului de politici de cluster europene.

De asemenea, raportul arată că companiile din ţările în curs de dezvoltare prezintă cea mai mare creştere a investiţiilor în R&D.


 

< inapoi