ŞTIRI
Home / Ştiri

Regiunea Vest, una dintre cele sase regiuni demonstrative europene, in domeniul politicii de cluster

06.05.2015

Agentia pentru Dezvoltare Regionala Vest, in calitatea sa de organizatie initiatoare a clusterelor Automotivest si Clusterul Regional TIC, a depus o expresie de interes, in mai 2014, in cadrul apelului lansat de Comisia Europeana impreuna cu Observatorul European de Clustere, pentru selectarea a 6 regiuni demonstrative europene interesate sa-si dezvolte politicile de clustere intraregionale si sa isi consolideze retelele de clustere create pentru cresterea competitivitatii industriilor implicate si dezvoltării IMM-urilor membre.

Astfel, Regiunea Vest a fost selectata ca parte a grupului de 6 regiuni demonstrative dintr-un total de 44 de aplicatii la nivel european. Acest demers va aduce importante beneficii Regiunii Vest si clusterelor implicate in aceasta initiativa, atat de imagine cat si de expertiza, proiectul constand in asistenta acordata de experti ai Observatorului Europan de Clustere pe parcursul anului 2015.

Suportul acordat prin aceasta inițiativa intitulata "Model Demonstreator Regions" va fi adaptat la nevoile fiecărei regiuni și actorii săi să abordeze provocarile sau oportunitatile lor printr-o abordare modernă de tip cluster.

Fiecare regiune demonstrativa model va primi recomandări de politici de clustere, prin care să faciliteze antreprenoriatul inovativ, inovarea in lantul valoric si facilitarea dezvoltării industriilor emergente.

Etape Regiunea Vest:

  • Evaluare preliminara (raport asupra importantei relative si a potentialului clusterelor din regiune - Februarie 2015)
  • Studiu regional si "benchmarking" ( identificarea conditiilor favorabile din mediul economic, a maturitatii firmelor, si a disponibilitatii serviciilor de consultanta pe o anumita tema sau industrie emergenta - Martie-Mai 2015)
  • Workshop de tip "peer review" (2 zile, cu 4 experti externi in regiune, pentru introducerea expertizei si recomandarilor - Iunie-Septembrie 2015)
  • Recomandări de politici (recomandari cu plan de actiune detaliat si parcurs prestabilit - Septembrie-Decembrie 2015)

Acest apel este legat de contractul prin care Comisia Europeana a lansat a doua editie a Observatorului European de Clustere 2014-2016, pe durata a 3 ani (pe programul 2013 CIP-EIP Work Programme). Autoritatea de management pe acest contract este Unitatea D5: Clusters and Emerging Industries, a Enterprise & Industry Directorate-General, din Comisia Europeana.

< inapoi