ŞTIRI
Home / Ştiri

Lansare apel de propuneri SEE

16.01.2014

Ministerul Economiei în calitatea sa de Operator de Program pentru Programul cu finanţare externă „Eficienţă Energetică" va organiza o conferinţă în Bucureşti, în data de 30 ianuarie, incepand cu ora 9:00, pentru lansarea apelului „Depunere de proiecte în programul Eficienţă energetică în industrie, pentru IMM-uri", cu finanţare din fonduri ale Spaţiului Economic European (SEE). În luna februarie se vor organiza seminarii informative pentru acelaşi apel în Cluj-Napoca, Timişoara şi Iaşi.

Obiectivul specific al programului este reducerea amprentei de CO2, prin economia de energie în industrie şi reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Se acordă prioritate, conform punctajului, proiectelor ce asigură cea mai mare reducere a emisiilor de CO2 în raport cu resursele financiare alocate programului de granturi (tCO2/1000 Euro).

Finanţarea este de tip nerambursabil şi constă în decontarea, în baza unei scheme de ajutor de stat pentru eficienţă energetică, a cheltuielilor eligibile făcute pentru realizarea proiectului. Se finanţează  proiecte care răspund obiectivelor şi se încadrează în grila de evaluare tehnică şi financiară.

Valoarea totală este de  8.235.294 Euro ( fonduri SEE). Valorile finanţărilor nerambursabile pe proiect: minim - 200.000 euro, maxim - 700.000 euro.

Rata de finanţare  din fondurile nerambursabile ale programului (raportată la bugetul total al proiectului)  nu poate depăşi 70%. Diferenţa până la valoarea totală a proiectului se acoperă de către beneficiar - cel puţin 30% din costurile eligibile,  (surse proprii sau  surse atrase).

Solicitanţii eligibili: întreprinderile mici şi mijlocii din sectorul industrial (IMM), exceptând următoarele sectoare (conform schemei de ajutor de stat): pescuit şi acvacultura; construcţia de nave; industria alimentara; industria carboniferă; industria siderurgică; fibrelor sintetice; producţia primară a produselor agricole; susţinerea financiară a activităţilor de export, reţele de distribuţie.

Evenimentul va avea şi o componentă de cooperare bilaterală, care se va desfăşura în a doua parte a zilei. Sunt încurajate proiectele bilaterale realizate în cooperare cu parteneri din statele donatoare (Regatul Norvegiei, Islanda, Liechtenstein).

Pentru mai multe informatii: politici_industriale@minind.ro

< inapoi