ŞTIRI
Home / Ştiri

Proiect pilot in Regiunea Vest, in colaborare cu Regiunea Karelia de Nord din Finlanda

25.01.2013

In perioada 28-29 ianuarie 2013 va avea loc in Regiunea Vest, vizita de documentare pe tema energiilor regenerabile provenite din biomasa, a reprezentantilor Universitatii de Stiinte Aplicate din Karelia, Finlanda si a Institutului Finlandez de Cercetare al Padurilor.

Vizita are loc ca urmare a elaborarii de catre Agentia pentru Dezvoltare Regionala Vest, in cadrul proiectului CO2FREE, proiect  finantat prin Programul INTERREG IVC,  a unui plan de actiune ce vizeaza utilizarea biomasei  pentru producerea de energii regenerabile.

Obiectivul proiectului CO2FREE a fost acela de a oferi autorităţilor regionale şi locale instrumente specifice pentru abordarea conceptelor de eficienţă energetică şi transport durabil, prin dezvoltarea unor planuri de acţiune în colaborare cu actorii regionali interesaţi si care vor fi implementate în cadrul viitoarelor programe de dezvoltare finanţate prin Fondurile Structurale, în fiecare regiune parteneră.

Cele 9 regiuni partenere in proiect au identificat bune practici în domeniile energiei regenerabile, green ICT, eficienţă energetică şi transporturi, iar Regiunea Vest va beneficia de expertiză din partea organizaţiilor care au dezvoltat aceste bune practici.

Astfel, pornind de la acest plan, expertii finlandezi vor evalua resursele de biomasa forestiera din Regiunea Vest, care ar putea fi folosita pentru energii regenerabile. In cadrul evaluarii se va realiza un proiect pilot in comuna Berzasca, judetul Caras-Severin.

In prima zi a vizitei, 28 ianuarie 2013, vor avea loc la Timisoara, intalniri cu reprezentanti din domeniul utilizarii energiei si cu operatorii serviciului public de termoficare. Iar in 29 ianuarie 2013 va avea loc vizita de documentare si analiza in comuna Berzasca.

< inapoi