ŞTIRI
Home / Ştiri

Fonduri Europene pentru Eficienta Energetica in Industrie

05.07.2012

In data de 15 iunie 2012 a fost lansat un nou apel de proiecte pentru investitii in cresterea eficientei energetice pentru companii din industrie in cadrul POS-CCE, prin Operatiunea 4.1.a) „Sprijinirea investitiilor in instalatii si echipamente pentru intreprinderi din industrie, care sa conduca la economii de energie, in scopul imbunatatirii eficientei energetice".                     

Apelul este cu depunere continua si va ramane deschis pana la data de 30 octombrie 2012. Bugetul alocat apelului este de 240  milioane de lei (53,75 milioane euro)

Valoarea maxima a finantarii nerambursabile care se poate solicita pentru un proiect este de 80 de milioane de lei, iar valoarea maxima a proiectului (inclusiv TVA) nu poate depasi 50.000.000 Euro - echivalent în lei.

Intensitatea finantarii variaza intre 40%-70% din totalul costurilor eligibile in functie de marimea intreprinderii si locatia de implementare a proiectului.

 Solicitantii eligibili pentru operatiune sunt intreprinderile mari, intreprinderile mijlocii, intreprinderile mici si microintreprinderile din diferite sectoare industriale care implementeaza proiecte al caror obiectiv este cresterea eficientei energetice si economia de energie.

Proiectele eligibile vizeaza:

  • Investitii in instalatii/echipamente specifice pentru intreprinderi din industrie, in scopul obtinerii unei economii specifice de energie, pe baza bilantului energetic (de exemplu compresoare de aer, pompe, instalatii/echipamente/ sisteme de ventilatie, sisteme de incalzire/racire, boilere, arzatoare, schimbare de caldura, convertoare de frecventa, sisteme integrate de management al consumului de energie si altele);
  • Investitii in unitati de cogenerare de inalta eficienta ale întreprinderilor din industrie (modernizarea centralelor de cogenerare sau construirea unora noi);
  • Investitii in constructii aferente procesului industrial care face obiectul proiectului de eficienta energetica (dar numai cele aferente echipamentelor modificate sau înlocuite);
  • Alte activitati decat cele mai sus pot fi considerate eligibile numai daca solicitantul dovedeste faptul ca sunt absolut necesare in vederea realizarii masurii de eficienta energetica ?i sunt în conformitate cu obiectivele operatiunii.

La fel ca in cazul apelului precedent, nivelul minim solicitat pentru economia anuala de energie in urma implementarii proiectului este de 5%, fapt ce trebuie justificat printr-un bilant energetic autorizat. Acesta este ultimul apel al operatiunii de eficienta energetica pentru companii din industrie (POS CCE 4.1a).

 

 

< inapoi