ARTICOLE DE PRESă
Home / Articole de Presă

Firmele, obligate sa angajeze persoane cu dizabilitati

Data: 21.09.2011
Sursa: Adevarul

Companiile cu mai mult de 50 de angajaţi trebuie să încadreze 4% din salariaţi din rândurile persoanelor cu diverse invalidităţi. Firmele mari care nu angajează în proporţie de 4% persoane cu handicap vor plăti la stat echivalentul salariilor minime pe care le-ar plăti dacă ar avea astfel de angajaţi.

Noua legislaţie a muncii impune firmelor mari, cu peste 50 de angajaţi, o normă destul de controversată, dar pe care liderii patronatelor o apreciază ca fiind binevenită: obligaţia de a angaja 4% persoane cu dizabilităţi. Mai exact, din 50 de salariaţi, 2 trebuie să provină din rândurile celor cu diverse invalidităţi, la 100 de salariaţi trebuie să fie 4 cu dizabilităţi şi aşa mai departe.

Ca sancţiune pentru angajatorii care nu respectă această normă a fost stabilită un fel de taxă - echivalentul salariului minim brut pe ţară înmulţit cu numărul de posturi astfel neocupate. O variantă a acestei taxe este ca angajatorul contravenient să cumpere produse sau să achiziţioneze servicii de la „unităţi protejate", adică de la companii care au angajaţi cu dizabilităţi. În acest caz, achiziţia de produse sau servicii va fi în cuantum egal cu acele salarii minime pe care le-ar fi plătit propriilor angajaţi cu invalidităţi.

Concret, o companie care are 100 de angajaţi trebuie să încadreze patru persoane cu dizabilităţi, iar dacă nu - să plătească la stat echivalentul a 2.560 de lei (patru salarii minime) sau să cumpere de aceşti bani produse/servicii de la firmele care s-au conformat normei.

Angajatorii se pot înscrie într-o reţea

De curând, Patronatul Medicinei Integrative a lansat un proiect european dedicat integrării sociale a persoanelor cu dizabilităţi, intitulat „Reţea regională pentru Promovarea şi Aplicarea Conceptelor Economiei Sociale, în vederea creşterii şanselor de reinserţie socială a persoanelor cu dizabilităţi". Proiectul este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

În cadrul proiectului se înfiinţează o bază de date a persoanelor cu dizabilităţi apte de muncă parţial sau total şi, cu ajutorul ei, patronatul va intra în discuţii cu antreprenorii pentru a-i sensibiliza în sensul angajării persoanelor cu dizabilităţi. În acest sens, a fost demarată şi o Reţea Naţională de Suport în vederea sprijinirii incluziunii sociale a persoanelor cu dizabilităţi, reţea care a ajuns la un număr de 53 de parteneri. Membrii reţelei sunt ONG-uri, patronate, companii private şi instituţii publice din România care ­şi-au propus să sprijine reinserţia socială a persoanelor cu dizabilităţi.

Preşedintele Patronatului Medicinei Integrative, Liviu Mandler, este de părere că persoanele cu dizabilităţi sunt foarte dedicate la locul de muncă şi acest lucru ar trebui să fie un argument suplimentar pentru angajarea lor.

„De multe ori, persoanele cu dizabilităţi sunt oameni mai buni şi mai dedicaţi muncii lor decât ceilalţi şi fac tot ce depinde de ei la locul de muncă pentru a-şi îndeplini atribuţiile cu succes şi pentru a se dovedi utili. De multe ori nici nu îşi doresc concedii, pentru că atunci ar fi singuri. Pentru ei, un loc de muncă înseamnă o şansă la o viaţă normală", a conchis Liviu Mandler.

Ce este unitatea protejată

Unităţile protejate sunt companiile sau secţiile (ateliere ori diverse alte structuri componente) din cadrul unor companii care au ca angajaţi persoane cu dizabilităţi.

10.000 €  Credit de nevoi personale cu dobândă subvenţionată

20.000 €  Credit auto cu dobândă subvenţionată pentru achiziţia unui autovehicul cu dotări speciale

45 zile perioadă de probă cu salariul integral pentru persoanele cu gradul I de invaliditate

0%  Impozit pe veniturile din salarii

75%  din profit trebuie reinvestit în dotările speciale ale locului de muncă

< inapoi