ARTICOLE DE PRESă
Home / Articole de Presă

Cum functioneaza tandemul economic Arad - Bekescsaba

Data: 16.09.2011

 „Extinderea complexului expoziţional cu noul centru oferă posibilitatea organizării unor evenimente de amploare, găzduind simultan expoziţii, conferinţe, întâlniri de afaceri şi alte tipuri de acţiuni, a căror rezultate se vor reflecta în mod pozitiv asupra mediului economic arădean". Nicolae Groşanu, director Expo Arad Internaţional

Criza nu pare să fi afectat şi organizatorii de târguri din vestul României. Expo Arad Internaţional a realizat un proiect european şi se extinde. Nici de concurenţă nu se teme: în cadrul aceluiaşi proiect, în Ungaria, la câţiva kilometri de frontiera cu România va fi construit un pavilion expoziţional nou, care va antrena târgurile din regiune.

Astfel, firmele din România şi Ungaria, dar şi din Serbia, vor putea organiza mari târguri transfrontaliere, în cadrul cărora îşi pot găsi parteneri pentru a se dezvolta pe o piaţă regională care include toate cele trei state, după ce aderarea Serbiei la Uniunea Europeană va deveni realitate.

Centru de conferinţe european

Expo Arad Internaţional va avea un centru de conferinţe modern, la standarde europene. Acesta va fi construit în cadrul proiectului AB-Expo, din Programul de Cooperare Transfrontalieră HURO 2007 - 2013. Noul centru de conferinţe de la Expo Arad Internaţional va fi realizat în sistem de P+1.

Parterul va cuprinde un restaurant cu o capacitate de 70 de locuri şi o sală de conferinţe de 650 de locuri, iar la etaj se va afla o sală de conferinţe de 300 de locuri. În paralel, la Békéscsaba, Ungaria, va fi construit un centru nou expoziţional. „Între cele două centre expoziţionale nu poate fi vorba de concurenţă", a declarat Nicolae Groşanu, director Expo Arad Internaţional.

El a explicat că dezvoltarea reţelei de târguri şi expoziţii în regiune aduce prosperitate zonei, pentru că fiecare eveniment înseamnă pe lângă expozanţi şi vizitatori, bani pentru oamenii de afaceri, deoarece în aceste perioade creşte numărul celor care se cazează în hoteluri, a consumaţiilor la restaurante şi baruri, dar şi apariţia unor oportunităţi de atragere a unor noi investiţii în comunităţile care organizează aceste evenimente.

Proiectul are o valoare de 4.169.304 euro şi ar urma să fie finalizat în luna august a anului 2012.

Proiectul vizează consolidarea relaţiilor economice

„Scopul principal al proiectului îl constituie consolidarea relaţiilor economice între cele două ţari partenere, activitate realizată prin crearea unei infrastructuri de bază la Békéscsaba şi dezvoltarea complexului Expo Arad Internaţional cu un centru de conferinţe, realizarea unor servicii care să stimuleze interesele comune în afaceri care vor împiedica dezvoltarea divergentă a economiilor zonei transfrontaliere şi organizarea unor evenimente comune", a declarat Nicolae Groşanu, director Expo Arad Internaţional.

Piatra de temelie a fost pusă în această lună, dar conducerea Expo Arad Internaţional este optimistă: în mai puţin de un an de zile, vor avea cel mai modern centru de conferinţe din zonă. Practic, prin aceste investiţii, cele două comunităţi vor putea organiza împreună mari evenimente, care să concureze cu târgurile şi expoziţiile care sunt organizate în Bucureşti, Budapesta şi Belgrad.

Relaţii restabilite

Integrarea României şi a Ungariei în Uniunea Europeană a permis restabilirea unor relaţii economice neîngrădite între comunităţile situate de o parte şi de alta a graniţei. Practic, au fost reluate vechi circuite economice, care s-au dezvoltat din Evul Mediu şi până la sfârşitul Imperiului Austro-Ungar.

Acest lucru este cu atât mai important cu cât economia comunităţilor din estul Ungariei se completează foarte bine cu cea a comunităţilor din vestul României, iar oamenii de afaceri din ambele ţări au ocazia să încheie parteneriate avantajoase.

< inapoi