ŞTIRI
Home / Ştiri

Schimb de experienta intre Regiunea Vest din Romania si Regiunile de dezvoltare Sud, Centru si Nord din Republica Moldova

21.11.2013

În perioada 25 - 26 noiembrie 2013, Regiunea Vest va fi gazda forumului comun România-Republica Moldova cu tema „Cooperare în dezvoltare regională". Forumul va avea loc în Timișoara - la City Business Center - și va  începe luni, 25 noiembrie, de la ora 11:30.

Delegația Republicii Moldova invitată să participe la forum va fi condusă de domnul Liviu OBOROC - Viceministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor din Republica Moldova. Din delegație vor face parte reprezentanți ai Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, reprezentanți a trei regiuni de dezvoltare (Sud, Centru și Nord) precum doamna Efrosinia GREȚU - președintele Consiliului Regional pentru Dezvoltare al Regiunii Sud, domnul Vasile BÂTCĂ - vicepreședintele Consiliului Regional pentru Dezvoltare al Regiunii Centru și domnul Ion PAREA - vicepreședintele Consiliului Regional pentru Dezvoltare al Regiunii Nord, dar și reprezentanți ai Agențiilor de Dezvoltare Regională din aceste regiuni. De asemenea, reprezentanți ai Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) (agenția  implementează proiecte de dezvoltare în numele Ministerului Federal de Cooperare Economică şi Dezvoltare al Germaniei şi a altor Ministere Federale, precum şi pentru alte instituţii şi organizaţii international) se vor alătura delegației din Republica Moldova.

România și Regiunea Vest vor fi reprezentate în cadrul forumului prin domnul Sorin FRUNZĂVERDE  care va prezida întâlnirea în calitatea sa de președinte al Consiliului pentru Dezvoltare Regională Vest, prin membrii Consiliului pentru Dezvoltare Regională Vest, prin exponenți ai administrației publice locale și ai mediului de afaceri din regiune, prin reprezentanți ai Biroului Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Timișoara, precum și prin reprezentanți ai universităților din regiune.

Regiunea Vest va prezenta delegației Republicii Moldova aspecte referitoare la dezvoltarea regională și experiența Regiunii Vest în această privință - experiență materializată în proiecte implementate cu finanțare nerambursabilă europeană.

***

Forumul România-Republica Moldova „Cooperare în dezvoltare regională" este o acțiune care vine ca urmare a semnării memorandumului de înțelegere cu tema dezvoltării regionale încheiat între Regiunea Vest (România) și Regiunea Nord (Republica Moldova) și ca urmare a vizitelor ulterioare pe care reprezentanții Regiunii Nord din Republica Moldova le-au efectuat în Regiunea Vest (România) în perioada 2011 - 2012. Aceste demersuri vizează schimbul de experiență referitor la dezvoltarea regională în cele două țări - România și Republica Moldova, participarea celor două părți în calitate de parteneri la proiecte finanțate de Comisia Europeană, schimbul de bune practici și dezvoltarea de competențe tehnice pentru elaborarea proiectelor regionale și pentru identificarea resurselor financiare necesare implementării proiectelor cu finanțare europeană.

< inapoi