ŞTIRI
Home / Ştiri

Agentia pentru Dezvoltare Regionala Vest sprijina initiativa europeana

19.09.2013

Una dintre prioritățile Regiunii Vest și ale Romaniei pentru următoarea decadă este dezvoltarea arealului Dunării, atat din punct de vedere turistic, cât și al capacității de navigabilitate și transport european, dat fiind faptul că fluviile Dunăre-Rin-Main formează culoarul 18 al rețelei europene    TEN-T.

În acest context, Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest (ADR Vest) vine în sprijinul activităților de pregătire și implementare a Strategiei Regiunii Dunăre 2014-2020 prin intermediul mai multor proiecte și inițiative regionale și internaționale.  Astfel, ADR Vest este partener în cadrul proiectului cu titlul „Dezvoltarea unei nave de ultimă generaţie pentru transportul pe căile navigabile interioare europene și a sistemului logistic" (Development of a Next generation European Inland Waterway Ship and logistics system  - NEWS) alături de un consorțiu format din companii private și universități din Europa.

Strategia Regiunii Dunăre 2014-2020 înglobează mai multe domenii de intervenție, dintre care menționăm mobilitate, energie, cultură și turism, calitatea apei, biodiversitate, societatea cunoașterii sau competitivitate. Proiectul NEWS se încadrează în măsurile strategiei legate de îmbunătățirea mobilității pe Dunăre și utilizarea surselor regenerabile de energie în alimentarea mijloacelor de transport pe Dunăre.

Obiectivul principal al proiectului vizează creșterea fluxurilor de transport pe căile navigabile interioare (în special transportul de containere pe Dunăre) prin dezvoltarea unui nou model de navă-container pentru căile navigabile interioare, precum şi dezvoltarea sistemului logistic care să faciliteze transportul pe căile navigabile interioare făcându-l mai eficient din punct de vedere ecologic, al costurilor şi al timpului.

In cadrul proiectului vor fi elaborate o serie de instrumente de prezentare a beneficiilor, costurilor implicate, precum și a tuturor aspectelor tehnice necesare în vederea realizării unei investiții în modernizarea infrastructurii portuare și  în construcţia şi utilizarea noului model de navă-container (concept logistic, concept pentru îmbunătăţirea infrastructurilor portuare,  plan de afaceri şi financiar şi demonstraţiile pentru exemplificarea aplicabilităţii şi performanţei). În acest sens, beneficiarii vizați prin proiect sunt operatorii de transport, șantierele navale, precum și companiile portuare din Regiunea Dunăre.

Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării vizează îmbunătățirea mobilității și intermodalității pe căile navigabile interioare în vederea sprijinirii dezvoltării economice durabile a acesteia. Astfel, proiectul NEWS și rezultatele acestuia vor constitui importante instrumente de sprijinire a dezvoltării Regiunii Vest în contextul în care îmbunătăţirea transportul intermodal va aduce importante beneficii sectoarelor economice strategice ale regiunii, cu precădere sectorului automotive - unul dintre cele mai importante sectoare economice din regiune. 

Informaţii suplimentare despre proiect pot fi găsite pe pagina de internet a acestuia www.news-fp7.

< inapoi