ŞTIRI
Home / Ştiri

Agentia pentru Dezvoltare Regionala Vest a gazduit intalnirea anuala a Retelei Regiunilor Europene pentru Aplicarea Tehnologiei Comunicatiilor, in Timisoara

14.03.2013

Membrii Reţelei Regiunilor Europene pentru Aplicarea Tehnologiei Comunicațiilor (European Regions Network for the Application of Communications Technology - ERNACT) sunt prezenți la Timișoara, la sediul Agenției pentru Dezvoltare Regională Vest (ADR Vest), în 12 și 13 martie 2013. Este pentru prima data când o întâlnire a Comisiei Interregionale de Management a ERNACT are loc în Timișoara, la 21 de ani de la înființarea rețelei.

 

Regiunea Vest este membră în cadrul ERNACT (reţea europeană înfiinţată în 1990 şi alcătuită din autorităţi locale şi regionale din 7 regiuni europene din Cehia, Irlanda, România, Spania și Suedia) începând cu 1 ianuarie 2012. Obiectivul principal al Reţelei ERNACT constă în promovarea Economiei Bazate pe Cunoaştere şi a Societăţii Informaţionale la nivelul regiunilor partenere, cu precădere prin dezvoltarea şi implementarea de proiecte transfrontaliere, inter-regionale şi transnaţionale care să contribuie la definirea unor modele de dezvoltare regională bazată pe tehnologia informaţiei  şi comunicaţiilor.

Astfel, agenda întâlnirii membrilor rețelei ERNACT cuprinde o serie de dezbateri referitoare la planul de acțiuni și  la prioritățile strategice ale rețelei, cât și discuții privind "Specializarea Inteligentă" (aceasta este o abordare strategică a dezvoltării economice prin sprijinirea cercetării și inovării și identificarea avantajului competitiv, a priorităților strategice și prin maximizarea potențialului de dezvoltare bazat pe cunoaștere al regiunii; Specializarea Inteligentă constituie baza investițiilor din fonduri structurale în cercetare și inovare ca parte a viitoarei politici de coeziune a Uniunii Europene) și "Agenda Digitală" (document strategic European ce stabilește prioritățile Uniunii Europene în domeniul utilizării tehnologiei informației, a rețelelor telecom și a investițiilor în domeniul broadband - bandă largă).

O componentă majoră a acestei întâlniri o reprezintă colaborarea ERNACT cu Clusterul TIC (Clusterul Regional de Tehnologia Informației și a Comunicațiilor - Regiunea Vest) al Regiunii Vest - cluster al cărui membru fondator este ADR Vest.

ADR Vest a fost partener ERNACT în cadrul proiectului Co2Free „Cooperare pentru promovarea energiilor regenerabile şi a eficienţei energetice" („Cooperating 2 Foster Renewables and Energy Efficiency") - proiect prin derularea căruia Regiunea Vest a beneficiat de expertiză din partea unor organizaţii europene cu experiență în domenii precum energiile regenerabile, eficienţă energetică sau transporturi în vederea întocmirii de planuri de acţiune. 

ERNACT (www.ernact.net) este o rețea de elită, selectându-și cu atenție membrii, care a fost constituită în vederea promovării economiei bazate pe cunoaştere şi a societăţii informaţionale la nivelul regiunilor partenere, cu precădere prin dezvoltarea şi implementarea de proiecte transfrontaliere, inter-regionale şi transnaţionale care să contribuie la definirea unor modele de dezvoltare regională bazată pe tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor, precum și pentru construirea noii generații de infrastructură și servicii TIC (Tehnologia Informației și Comunicațiilor) necesară susținerii și dezvoltării serviciilor publice, solidarității sociale și a locurilor de muncă. Rețeaua este alcătuită din autorităţi locale şi regionale din mai multe regiuni europene.

Până în prezent, ERNACT a implementat peste 20 de proiecte în domeniul TIC cu o valoare de peste 50 milioane euro. Proiectele implementate au vizat arii de dezvoltare precum e-guvernare, dezvoltarea de sisteme online de consultare publică, e-procurement (sisteme electronice pentru achiziții publice), tehnologia telecomunicaţiilor mobile, reţele "de bandă largă" de mare viteză, e-business şi reţele de cooperare pentru întreprinderi mici și mijlocii.

< inapoi