ŞTIRI
Home / Ştiri

36 de milioane de lei sunt investiti la Timisoara in cercetarea din domeniul fotovoltaic

04.10.2012

Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Electrochimie şi Materie Condensată  - INCEMC Timişoara, derulează, începând cu data de 28.09.2010, proiectul „Laborator energii regenerabile - fotovoltaic", co-finanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională, în valoare de peste 36 de milioane de lei.

Valoarea totală  a proiectului este de 36.922.000,00 lei, din care asistenţa financiară  nerambursabilă este de 30.000.000,00 lei, compusă din valoarea de 26.529.000,00 lei, asigurată de Uniunea Europeană (din Fondul European de Dezvoltare Regională) şi din valoarea de 3.471.000,00 lei, provenind de la bugetul naţional.

Proiectul se implementează în Timişoara pe o durată de 36 luni.

Obiectivul proiectului este realizarea unui laborator ce va fi dotat cu aparatură specifică  de ultimă generaţie, în valoare de 20.511.000,00 lei, care va face posibilă conceperea, dezvoltarea, testarea şi studierea celulelor fotovoltaice şi a sistemelor fotovoltaice/hibride prin participarea la proiecte de cercetare de anvergură, alături de alţi parteneri naţionali şi internaţionali, pe tematici de mare actualitate şi cu posibilitate de aplicare inovativă în industria de profil.

De curând a fost finalizată procedura de achiziţie publică în urma căreia a fost desemnat constructorul clădirii laboratorului. Întrucât s-au obţinut toate aprobările şi autorizaţiile necesare de la forurile competente, în cel mai scurt timp vor fi demarate lucrările de execuţie a clădirii laboratorului.

Deşi obiectivul este unul complex (aparatura cu care va fi dotat laboratorul necesitând condiţii speciale de lucru: control riguros al temperaturii ambientale, protecţie la vibraţii, protecţie electromagnetică, conţinut foarte redus de particule de praf, etc), având în vedere experienţa firmelor câştigătoare, există toate premisele executării lucrării la timp şi în bune condiţii, au anunţat conducătorii proiectului.

Sursa: Timis Online

< inapoi