FRESH
Home / Proiecte / FRESH


Proiectul FRESH - Promovarea modelelor de dezvoltare economică sustenabilă la nivel regional

Seminar internaţional dedicat domeniului construcţiilor organizat de Agenţia pentru Dezvoltare Regională Vest

Marţi, 8 iunie 2010, începând cu ora 15:00, a avut loc, în Sala Senatului Universităţii Politehnica din Timişoara (Piaţa Victoriei nr. 2, etaj 1), seminarul internaţional cu tema „Politici şi bune practici privind sustenabilitatea în sectorul construcţiilor la nivel european".

Acest eveniment a facilitat stabilirea de conexiuni între Regiunea Vest şi alte regiuni ale Uniunii Europene, precum şi realizarea unui schimb de bune practici în domeniul sustenabilităţii construcţiilor - construcţii care respectă şi protejează mediul înconjurător atât prin design, cât şi prin utilităţile cu care sunt dotate.

Au fost susţinute prezentări de catre experţi în domeniul inovării şi sustenabilităţii în construcţii - reprezentanţi ai GREENOVATE & Logotech Grecia -, domnul George Strogylopoulos şi domnul Nikos Maroulis. De asemenea, au fost prezenţi experţi în domeniul clădirilor sustenabile şi profitabile ai organizaţiei non-guvernamentale Consiliul Român pentru Clădiri Verzi - domnul Steven Borncamp, Director general, şi doamna Anca Bieru, Director Afaceri Publice, precum si reprezentanti ai celor 12 organizaţii, din cele 6 ţări partenere (România, Polonia, Marea Britanie, Italia, Irlanda, Finlanda).

Aici se pot descărca prezentări şi poze.Prima întâlnire a Grupului Regional Consultativ în domeniul construcţiilor sustenabile

În data de 27 octombrie 2010 a avut loc la sediul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Vest prima întâlnire a Grupului Regional Consultativ în domeniul construcţiilor sustenabile. Grupul Regional Consultativ reuneşte reprezentanţi ai administraţiei publice, centre de cercetare şi reprezentanţi ai Facultăţilor de Construcţii şi Arhitectură din cadrul Universităţii Politehnica din Timişoara, firme de construcţii, arhitectură şi design, precum şi reprezentanţi ai organizaţiilor de profil din Regiunea Vest.

Aici se pot descarca prezentări şi poze.

A doua întâlnire a Grupului Regional Consultativ în domeniul construcţiilor sustenabile

In data de 15 Martie 2011 a avut loc cea de-a doua intalnire a Grupului Consultativ Regional in domeniul constructiilor sustenabile, urmat de evenimentul "Investiţii în domeniul energiilor regenerabile în Regiunea Vest" Mai multe informatii pot fi accesate aici.

Evenimentul intitulat "Investiţii în domeniul energiilor regenerabile în Regiunea Vest"

Marţi, 15 martie 2011, Agenţia pentru Dezvoltarea Regională Vest a organizat întâlnirea cu tema „Investiţii în domeniul energiilor regenerabile în contextul dezvoltării Regiunii Vest" în vederea constituirii unei platforme de comunicare pe tema energiei regenerabile în Regiunea Vest şi pentru a impulsiona o dezvoltare sustenabilă a regiunii prin sprijinirea de proiecte cu impact regional şi prin introducerea componentei „eco" în documentele de planificare strategică ale Regiunii Vest.

Întâlnirea a avut două componente majore cuprinzând atât prezentări de produse specifice domeniului energiei regenerabile şi discuţii despre mecanismul legal şi funcţional pentru integrarea energiei regenerabile (energie solară, energie eoliană şi energie hidro) în reţeaua naţională de energie, cât şi vizite pe teren în vederea prezentării de exemple de bună practică.

La eveniment au sustinut prezentari (click pe denumire pentru a descarca prezentarea):

1. Universitatea Politehnica Timisoara;

2. Siliken Group;

3. Monsson Group;


Prezentarea proiectului FRESH


Comitetul de Monitorizare al Programului Interreg IV C a aprobat în data de 5 noiembrie 2009 proiectul FRESH - "Promovarea modelelor de dezvoltare economică sustenabilă la nivel regional". Proiectul are un buget de 2,1 milioane de euro, durata de 3 ani, începând cu luna februarie 2010, şi a fost propus de un consorţiu format din 12 organizaţii din şase state membre ale Uniunii Europene:  Finlanda, Irlanda, Italia, Polonia, Marea Britanie şi România. Agenţia pentru Dezvoltare Regională Vest, în calitate de partener în cadrul consorţiului, are alocat un buget de 100.000 euro.

Obiectivul proiectului FRESH este de a integra componenta de inovare "eco" (inovare ce presupune reducerea impactului negativ asupra mediului) în strategiile de inovare regională şi alte documente de planificare ale partenerilor, şi de a crea instrumentele regionale care favorizează în acelaşi timp creşterea economică şi protejarea mediului înconjurător. Pentru mai multe informatii despre proiect va rugam sa consultati brosura.

Scopul participării Regiunii Vest în cadrul acestui proiect este de a exploata şi consolida componenta sustenabilă a dezvoltării regionale, prin încurajarea unor lanţuri de producţie  capabile să aducă valoare adăugată şi inovare în economia regională, şi anume a unor întreprinderi şi sectoare care să contribuie în mod eficient la prosperitatea regiunii, iar în acelaşi timp să genereze calitate a mediului şi a vieţii.

Pentru informaţii suplimentare vă rugăm să consultaţi acest comunicat de presă.

ADR Vest vă invită să participaţi la demersul de colectare de bune practici în cadrul proiectului FRESH în câteva sectoare prioritare pentru Regiunea Vest şi anume:

  • Automotive
  • Tehnologia informatiei si comunicatiei
  • Constructii
  • Energie regenerabila
  • Agricultura / Agroalimentar

Aceste exemple de proiecte sau practici (metode, produse, cercetări, rezultate ale unor proiecte, etc) vor fi promovate la nivel european prin intermediul proiectului FRESH.

Ataşat veţi găsi şi un ghid de completare a fişei.

La finalul anului 2010 s-a lansat site-ul oficial al proiectului FRESH.