ARTICOLE DE PRESă
Home / Articole de Presă

Taxe pentru timiseni

Data: 13.01.2012

Aprobate în ultima şedinţă a Consiliului Judeţean Timiş de anul trecut, taxele pe care instituţia le va percepe în acest an sunt destul de numeroase şi costisitoare.

Certificatul de urbanism

Astfel, pentru eliberarea certificatului de urbanism se solicită următoarele sume, în mediul urban: pentru suprafeţe până la 150 mp - 5 lei, între 151 şi 250 mp - 6 lei, între 251 şi 500 mp - 8 lei, între 501 şi 750 mp - 10 lei, între 751 şi 1.000 mp - 12 lei, peste 1.000 mp - 12 lei + 0,01 lei pentru fiecare mp care depăşeşte 1.000 mp. Pentru  mediul  rural se percepe 50 la sută din taxa prevăzută pentru mediul urban, iar pentru eliberarea certificatului de urbanism în termen de cinci zile de la înregistrarea cererii, taxa se majorează cu 20 la sută.

Alte taxe

Există şi alte taxe care se încasează la bugetul judeţean, pentru următoarele situaţii: autorizarea de foraje sau excavări necesară studiilor geotehnice, ridicărilor topografice, exploatărilor de carieră, balastierelor, sondelor  de gaze şi petrol, precum şi alte exploatări - 7 lei pentru fiecare mp afectat; eliberarea autorizaţiei de construire pentru chioşcuri, tonete, cabine, spaţii de expunere situate pe căile şi în spaţiile publice, precum şi pentru amplasarea corpurilor şi panourilor de afişaj, firmelor şi reclamelor - 7 lei pentru fiecare mp de suprafaţă ocupată de construcţie; eliberarea unei autorizaţii privind lucrările de racorduri şi branşamente la reţele publice de apă, canalizare, gaze, termice, energie electrică, telefonie şi televiziune prin cablu - 11 lei pentru fiecare racord; avizarea certificatului de urbanism de comisia de urbanism şi amenajarea teritoriului şi de structurile de specialitate din cadrul consiliului judeţean - 13 lei/aviz; eliberarea certificatului de nomenclatură stradală şi adresă - 8 lei/aviz.

Copii de planuri

Copiile heliografice de pe planuri cadastrale, topografice sau alte asemenea planuri deţinute de consiliul judeţean au următoarele preţuri: copii de pe planuri cadastrale şi topografice - 42 lei/mp de plan; copii xerox hărţi format A4 - 9 lei/buc; format A3 - 13 lei/buc. Pentru plotare, tarifele sunt în funcţie de format: A0 color - 86 lei/buc, A0 alb-negru - 27 lei/buc; A1 color - 58 lei/buc, A1 alb-negru - 24 lei/buc; A2 color - 30 lei/buc, A2 alb-negru - 13 lei/buc; A3 color - 13 lei/buc, A3 alb-negru - 9 lei/buc; A4 color - 9 lei/buc, A4 alb-negru - 7 lei/buc.

Avize

Nu scapă de plată nici persoanele care doresc să obţină de la CJT avizul tehnic pentru documentaţii locuinţe - 42 de lei, avizul pentru planul unic de detaliu - 86 de lei şi avizul pentru implantarea structurilor de vânzare cu amănuntul cu suprafaţă mare - 706 lei. Pentru utilizarea temporară a domeniului public şi privat al judeţului Timiş în scopul desfăşurării diverselor activităţi este de 15 lei/mp/zi sau de 0,65 lei/mp/oră.

Documente de urbanism

Pentru diverse documente de urbanism se încasează alte taxe: acord unic la lucrările de construcţie - 44 de lei, informaţie pe suport magnetic pentru o documentaţie de urbanism - 50 de lei, consultanţă tehnică de specialitate în domeniul urbanismului şi amenajării teritoriului - 44 de lei. Pentru eliberarea autorizaţiei de construire în termen de 10 zile de la înregistrarea cererii, taxa se majorează cu 20 la sută.

Taxe pentru servicii de reclamă şi publicitate

Orice persoană care beneficiază sub diverse forme de servicii de reclamă şi publicitate pe domeniul public sau privat al judeţului Timiş este obligată să încheie contracte în acest sens şi datorează bugetului judeţean o taxă de 3 la sută din valoarea serviciilor de reclamă şi publicitate, exclusiv taxa pe valoarea adăugată. Orice persoană care utilizează un panou, afiş sau structură de afişaj pentru reclamă şi publicitate pe domeniul public sau privat judeţean datorează plata taxei anuale către bugetul CJT. Valoarea taxei pentru afişaj în scop de reclamă şi publicitate se calculează anual, prin înmulţirea numărului de metri pătraţi sau a fracţiunii de metru pătrat a suprafeţei afişajului pentru reclamă sau publicitate cu suma stabilită astfel: în cazul unui afişaj situat în locul în care persoana derulează o activitate economică, suma este de 28 de lei; în cazul oricărui alt panou, afişaj sau structură de afişaj pentru reclamă şi publicitate, suma este de 20 de lei.

Baza pentru autorizaţiile de construire

Pentru stabilirea valorilor pe metru pătrat la clădiri şi alte construcţii pentru stabilirea bazei de calcul a  taxelor de emitere şi regularizare a autorizaţiilor de construcţie se ţine cont dacă este vorba de clădiri cu utilităţi (instalaţii de apă, canalizare, electrice, încălzire - condiţii cumulate), caz în care valoarea este mai mare, sau fără utilităţi, pentru care valoarea este mai mică. Aceste valori sunt următoarele: clădiri şi alte construcţii speciale cu cadre din beton armat sau cu pereţi exteriori din cărămidă arsă sau din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic sau/şi chimic - 806 lei/mp (cu utilităţi) şi 478 lei/mp (fără utilităţi); clădiri şi alte construcţii speciale cu pereţi exteriori din lemn, din piatră naturală, din cărămidă nearsă, din vălătuci sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic şi/sau chimic - 219 lei/mp şi 137 lei/mp; clădire-anexă şi alte construcţii speciale cu pereţi exteriori din lemn, din piatră naturală, din cărămidă nearsă, din vălătuci sau din orice alte alte materiale nesupuse unui tratament termic şi/sau chimic - 137 lei/mp şi 123 lei/mp. În cazul contribuabilului care deţine la aceeaşi adresă încăperi amplasate la subsol, la demisol şi/sau la mansardă, utilizate ca locuinţă, valoarea este de 75 la sută din suma care s-ar aplica clădirii, iar pentru cazul încăperilor la subsol, demisol sau mansardă, care nu se folosesc ca locuinţă, valoarea se reduce la 50 la sută din suma care s-ar aplica clădirii.

Cultura costă

Accesul în instituţiile de artă şi cultură ale CJT a fost, de asemenea, reglementat. Astfel, la Muzeul Banatului, s-au stabilit următoarele taxe: adulţi, cu vizitarea tuturor expoziţiilor - 4 lei/bilet; vizitarea unei expoziţii - 2 lei/bilet, filmare în incinta muzeului - 100 de lei/oră, fotografii în muzeu - 18 lei/oră, prezentarea rezervaţiilor naturale - 60 lei/grup până la 20 de persoane, 120 de lei/grup mai mare de 20 de persoane, consultanţă de specialitate - 120 de lei/oră cercetător expert, 84 de lei/oră muzeograf, ghid turistic în centrul istoric al Timişoarei (inclusiv limbi străine) - 100 de lei/grup. Pentru Muzeul de Artă, taxele sunt: vizitare pentru adulţi - 10 lei/bilet, ghid (grup de cel mult 25 de persoane) - 20 de lei/bilet, fotografiere - 15 lei/bilet, filmare - 25 lei/bilet, vizitare expoziţii temporare de tezaur de importanţă naţională - 10 lei/bilet, tezaur de importanţă internaţională (grup de maximum 25 de persoane) - 30 de lei/bilet; şedinţă foto nunţi - 200 de lei/oră. Muzeul Satului Bănăţean are următoarele tarife: vizitare muzeu adulţi - 4,5 lei/bilet, ghid specializat - 12 lei/grup de vizitatori, filmare - 120 de lei/oră; filmare în căsuţe - 200 de lei/oră, filmare profesionistă - 300 de lei/zi, vizitare expoziţie - 2 lei/bilet, consultanţă de specialitate - 100 de lei/ oră muzeograf, fotografiere expoziţii - 30 de lei/bilet, filmare expoziţii - 50 de lei/bilet. La Teatrul pentru copii şi tineret "Merlin", preţul biletelor este de 10 lei pentru adulţi şi 5 lei pentru copii. Pentru spectacolele obişnuite ale Ansamblului "Banatul" biletele costă 10-12 lei la sate şi 11-13 lei la oraşe, iar dacă sunt invitaţi speciali, biletele ajung la 15-30 de lei. Conform deciziei consilierilor judeţeni, vizitarea muzeelor este gratuită pentru persoanele cu handicap grav şi accentuat, preşcolari, elevi, studenţi, pensionari, solicitanţii de azil şi refugiaţii de la centrul de profil din Timişoara.

 

 

 

< inapoi