ARTICOLE DE PRESă
Home / Articole de Presă

Milioane de euro aduse de vant

Data: 26.10.2011

În prezenţa preşedintelui Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Sorin Frunzăverde, a prefectului Octavian Ţunea, a primarilor mai multor localităţi din zonă şi a invitaţilor, în urmă cu două zile, la Slatina Timiş a avut loc inaugurarea sediului Parcurilor de Vest, o investiţie a Grupului francez Filasa.

Grupul francez Filasa a început, încă din 2008, derularea pe teritoriul României a proiectelor dedicate producerii de energie electrică din surse regenerabile, prin finanţarea şi dezvoltarea parcurilor eoliene. Pe teritoriul judeţului nostru, Filasa dezvoltă în prezent 14 proiecte energetice, constând în construirea şi operarea capacităţilor de producere a energiei din surse regenerabile - parcuri eoliene cu o putere instalată cumulată de aproximativ 750 MW.

Proiectele au fost realizate în asociere cu comunităţile locale din Berzasca, Ciuchici (două proiecte), Cornereva (trei proiecte), Iablaniţa (două proiecte), Lapuşnicel (două proiecte), Mehadica, Răcăşdia, Slatina Timiş şi Teregova.

Prezent la inaugurare, preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin a subliniat importanţa proiectului pentru valorificarea potenţialului eolian din judeţ. „Acest proiect este un foarte bun exemplu de parteneriat public privat. Este vorba de o firmă privată ce dezvoltă asemenea initiaţive în trei zone din România, cea din judeţul Caraş-Severin fiind şi cea mai avansată. Totodată, aceste investiţii, pe lângă faptul că valorifică potenţialul eolian, aduc şi un plus de prosperitate localităţilor implicate", a declarat Sorin Frunzăverde.

Gazda manifestării, directorul general Radu Matei, a apreciat cu această ocazie deschiderea comunităţilor locale dar şi pe acea a administraţiei judeţene: „Vom fi un partener de nădejde, iar inaugurarea de la Slatina Timiş va fi prima dintr-un lung şir de astfel de evenimente".

Investiţiile realizate până în prezent pentru dezvoltarea celor 14 proiecte energetice se cifrează la valoarea de 4,7 milioane de euro, reprezentând costurile studiilor, a taxelor de avizare etc. Investiţia totală estimată pentru producerea a 750 MW este de aproximativ 1,3 miliarde de euro, din care 30% reprezintă lucrările de construcţii-montaj.

< inapoi